Kuidas mõjutab vanus juuste tervist?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kas oled kunagi mõelnud, miks kaotavad küpsemas eas naiste juuksed sära ja kohevust või mille pärast eelistavad 40+ naised sageli lühikeseks lõigatud soengut? Põhjus peitub asjaolus, et sarnaselt nahale vananevad ka juuksed ning selle esimesi tunnusmärke võib kohata juba 30. eluaastates.

Dove juuksekategooria juhi Marit Soha sõnul on juuste vananemise tunnusjooni mitmeid. «Kui meie keha vananeb, aeglustub tasahaaval ka meie ainevahetus. Sama toimub ka peanaha ainevahetusega, mille tulemusena kasvavad juuksed aeglasemini. Lisaks kahaneb aegamööda ka juuste loomulik toitainete sisaldus, mis muudab juuksed hapraks ja erinevatele keskkonna mõjudele vastuvõtlikumaks,» selgitab Soha.

Inimese juuksed uuenevad iga teatud perioodi järel. Juuksekarva eluiga on sõltuvalt genotüübist 2-6 aastat ja pärast juukse kasvutsükli lõppu tekib uus juuksekarv. Küpsemas eas pidurdub aga uute juuste kasvukiirus ning seetõttu kaotavad juuksed aja möödudes kohevust.

Aastate lisandudes kahaneb ka juuste niiskusesisaldus. Selle tulemusena muutuvad juuksed tuhmiks, karedaks ning raskesti kammitavaks. Seetõttu on niiskuse puuduse all kannatavad juuksed iseäranis tundlikud igapäevase juuksehoolduse suhtes, mis sageli sisaldab kuumtöötlemist.

Soha sõnul on kõik need protsessid loomulikud ning oluline on neid juukseid hooldades ja tooteid valides silmas pidada. «Kuna juuksed on osa meie peanaha ainevahetusest, peegeldub seeläbi ka meie tervis. Juuste tervise eest saab seetõttu hoolt kanda kasulikke toitumisvalikuid tehes ning tervislikku eluviisi järgides. Ülioluline on valida ka sobivad juuksehoolduse tooted ning pidada seejuures silmas selliseid märksõnu nagu niisutav, toitev, kohevust lisav ja kaitsev, mis aitavad säilitada juuste elujõudu,» soovitab Soha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles