Tahad köögis midagi põnevat proovida? Tee ise pasteeti!

Britt Rosen
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pardimaksapasteet: maitseb hea koos mustasõstramoosi ja leivaga.
Pardimaksapasteet: maitseb hea koos mustasõstramoosi ja leivaga. Foto: Ragne Värk

Just nüüd, kui ilm tubasemaks sunnib, on õige aeg teha ise leivamääret. Blogikokk Ragne Värk annab retseptid.

Oktoobrikuu kuulub Swissoteli 112 meetri kõrguses supervaatega restoranis Horisont osalt Rannamõisa linnu- ja küülikulihale, millest mõlema firma kokad on kokku pannud põneva maitsmismenüü. Ei puudu sealt pardimaksaparfee ega ka seente ja ürtidega täidetud kanaliha kõrvitsapüreega.

Rannamõisa blogikokk Ragne Värk, kelle autoriallkirja kannab ses menüüs küülikurisoto, annab lugejaile koduseks proovimiseks paar lihtsamat retsepti, kus käiku lähevad linnulised – pardimaks ja toorsuitsune kalkun.

Mõlemad, nii kiluga vürtsitatud pardimaksapasteet kui ka viimastest külmikus leiduvatest kukeseentest toorjuustuvaht koos kalkuniviiluga, toovad kodustesse leivakatetesse vaheldusrikkust ning sobivad ühtviisi hästi peenemat sorti suupistepaladele ja argistele võileibadele.

Pardimaksapasteet

•    250 g jahutatud pardimaksa

•    piima

•    1 punane sibul

•    2 küüslauguküünt

•    2 loorberilehte

•    u 1 sl konjakit või brändit

•    75 g võid

•    1 väiksem keedetud porgand

•    1 kilufilee

•    veidi pipart, soola

•    serveerimiseks mustasõstrakeedist ja kanepiseemneleiba

Puhasta maks kelmetest ja pane umbes pooleks tunniks piima sisse likku. Kuivata maksatükid majapidamispaberiga.

Viiluta sibul ja prae pannil seni, kuni see pehmeneb. Lisa viilutatud küüslauguküüned ja loorberilehed. Prae maksa pannil mõlemalt poolt – jälgi, et üle ei küpseks. Poole praadimise pealt lisa konjak.

Eemalda loorberilehed ja pane segu mikserisse. Lisa või, porgand ja kilu. Mikserda, kuni saad ühtlase segu, maitsesta vajadusel pipra ja soolaga. Suru kogu pasteedimass läbi sõela ja lase jahtuda.

Kõige paremini maitseb see pasteet kanepiseemneleival koos mustasõstrakeedisega. Need, kes ise juuretisega leiba küpsetavad, võiksid leivatainasse lisada ühe pätsi kohta 1 dl päevalilleseemneid, 0,5 dl linaseemneid ja peotäie kanepiseemneid. Suupisteks määri leivale mustasõstrakeedist, siis pritsi peale pasteet ja kaunista mooniseemnetega.

Kukeseenevaht toorsuitsukalkuniga

•    pool sibulat

•    150 g kukeseeni

•    150 g toasooja toorjuustu

•    veidi soola, pipart

•    tortilla’sid

•    toorsuitsukalkuni rinnafileed

Vahu valmistamiseks tükelda sibul ja prae pannil klaasjaks. Poole pealt lisa tükeldatud kukeseened. Prae seni, kuni sibula-kukeseenesegu on pehme. Maitsesta soola-pipraga. Seejärel mikserda kogu segu korralikult läbi. Lisa toorjuust ja mikserda ühtlaseks massiks.

Lõika tortilla’dest ümmargused kettad ja murra need ettevaatlikult koonuseks. Kinnita tikuga ja küpseta 180-kraadises ahjus krõbedaks. Täida need kukeseenevahu ja õhukese viilu toorsuitsutatud kalkunifileega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles