Kumu kunstimuuseumis toimub publikupäev näitusel «Mood ja külm sõda»

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinnas Kumus on üleval näitus «Mood ja külm sõda», mis vaatleb 1950.-1970. aastate rõivastumistavasid ENSVs, käsitleb moe ja kunsti vahekorda ning uurib ENSV moekunsti dialoogi Lääne moega.
Tallinnas Kumus on üleval näitus «Mood ja külm sõda», mis vaatleb 1950.-1970. aastate rõivastumistavasid ENSVs, käsitleb moe ja kunsti vahekorda ning uurib ENSV moekunsti dialoogi Lääne moega. Foto: Teet Malsroos/Õhtuleht

Laupäeval, 6. oktoobril kutsub Kumu kunstimuuseum kõiki muuseumi- ja kunstisõpru publikupäevale näitusel «Mood ja külm sõda», mis vaatleb 1950.–1970. aastate rõivastumistavasid Eesti NSVs ning nõukogude moe dialoogi Lääne moega. Toimuvad eesti- ja venekeelsed ekskursioonid, peredele on avatud töötuba ning Kumu aatriumis võib tutvuda nõukogudeaegsete moeajakirjadega ja vaadata dokumentaalfilmi.

«Kumu saab sel laupäeval nii ruumiliselt kui ajaliselt uued dimensioonid,» ütles Kumu kunstimuuseumi hariduskeskuse juhataja Piret Lindpere. «Visuaalsed ja emotsionaalsed elamused viivad aega, kuhu on oht ennast unustadagi. Mõnede jaoks on see ammuste hetkede nostalgiahõnguline äratundmine, teistele avaneb ajalugu sootuks uuest vaatekohast.»

Kumu aatriumis on avatud omanäoline raamatukogu, mis võimaldab end kurssi viia nõukogudeaegse Eesti moeajakirjandusega. Taustaks linastub 1974. aastal valminud dokumentaalfilm «Naine täna» (režissöör Reet Kasesalu, eesti keeles), mis toob vaatajani elutruu pildi selle aja moodsast naisest.

Ringkäigud näitusel:

kell 12 – kunstiteadlane Helena Risthein (eesti keeles)
kell 14 – kunstiteadlane Helena Risthein (vene keeles)
kell 15 – kunstiteadlane Merilin Mets (eesti keeles)

Peredele on kell 12–17 avatud töötuba, kus lapsed saavad näitusest ja ajastust inspireerituna luua dünaamilisi moeteemalisi kompositsioone ja kunstiteoseid tänapäevases võtmes. Avaneb ka täiesti uudselt mõjuv pabernukkude maailm.

Näitus «Mood ja külm sõda» viib kokku poliitika ja moe, kirjeldades muuhulgas Eesti moeloojate Tallinna Moemaja ja moeajakirja Siluett näitel nõukogude moe arenguid ja taotlusi. Eesti Ajaloomuuseumi ja erakogude kaasabil esitatakse näitusel originaalset Eesti disainerimoodi ja näiteid ajajärgu riietumistavadest. Moekavandid ja fotod pärinevad peamiselt Tallinna Linnaarhiivist, kus hoitakse Tallinna Moemaja ja Silueti arhiive. Sissevaate ajastusse pakuvad dokumentaalfilmid Venemaa Riiklikust Dokumentaalfilmide ja Fotode Keskarhiivist, USA Rahvusarhiivist, Eesti Rahvusringhäälingust ja Eesti Filmiarhiivist, samuti omaaegse ajakirja Pilt ja Sõna fotoreportaažid ning Boris Mäemetsa fotod ETK Ühiskaubandusmuuseumi kogust. Ruumi jagub ka teemadele nagu «Lilleline kleit» ning kosmose mõjutused moele. Tutvustatakse 1959. aastal Moskvas Sokolniki pargis toimunud kuulsat Ameerika Ühendriikide näitust.

1950.–1970. aastate Lääne moedisaini klassika saavutusi vahendavad näitusel Brüsseli Kostüümi- ja Pitsimuuseum ning Pariisi moemajade juures mannekeenina tegutsenud Soome tippmodell Carita Järvinen, tuues Eesti vaatajani Diori, Chaneli, Yves Saint Laurenti, Courrègesi, Nina Ricci jt tuntumate moemajade loomingut. Soome mõju Eesti NSV tänavamoele tutvustab Heinola Muuseum.

Näitust «Mood ja külm sõda» saab vaadata Kumu kunstimuuseumis 20. jaanuarini 2013.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles