Uuring: traditsioonilised soorollid magamistuppa ei sobi

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Traditsioonilistele soorollidele kindlaks jäämine võib voodis tekitada ebamugavustunnet ja kahandada turvalisust.

Yale’i ülikooli uurija Lisa Rosenthal küsitles tudengeid, et mõõta nende seksuaalset enesekindlust ja teada saada, kui järjekindlad ollakse kondoomi kasutamisel ning vahekorra turvalisuse eest vastutamisel, vahendab Huff Post.

Seejuures küsiti aktiivset seksuaalelu elavatelt noortelt ka seda, kuidas nad suhtuvad sellesse, et teatud inimgruppidel on ühiskonnas rohkem võimu ja kas mees peaks dikteerima, mis seksuaalvahekorra ajal toimub. Selliste võimudünaamikate heakskiitu on seostatud seksismi, naiste õigustesse negatiivse suhtumisega ja seksuaalse ahistamisega.

Privaatsetes kabiinides, kus inimesed küsitlusele vastasid, jagati ka tasuta naistekondoome. Kondoomide kõrval oli silt, mis teatas suurelt, et kondoomid on tasuta ja neid võib võtta mitu.

Need, kes soosisid võimugruppide esinemist ühiskonnas, uskusid ka suurema tõenäosusega, et mees peaks seksi ajal domineerima. Ka ei soovinud nad tasuta kondoome naistele ning olid teadlaste sõnul seksuaalsituatsioonides ebakindlamad.

Uurijate selgitusel on meeste usk, et nad peaksid vahekorda juhtima, takistavaks teguriks, sest seetõttu ei tihka nad avameelselt ja julgelt oma partneriga arutada seksuaalkäitumist ja kaitsevahendite kasutamist ning nad ei taha küsida asjade kohta, millest nad midagi ei tea. See kõik teeb aga seksuaalselt ebakindlaks.

Uuringust selgus ka, et mehed pidasid mehe domineerimist magamistoas olulisemaks kui naised.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles