«Saladused»: välismaale kolinud vanemad hülgasid oma lapse

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saladused (1. oktoober 2012)
Saladused (1. oktoober 2012) Foto: Kanal 2

Esmaspäevane «Saladused» rääkis kaks mõtlemapanevat lugu tähelepanuta jäetud noortest.

Esimeses loos kohtusime väikese Lilitiga, kes on kaalukausil. Ühel kausil väike laps, teisel kaalukausil vanemate karjäär.

Lilit on väike endasse tõmbunud tüdruk, kes kuidagiviisi oma vanemate ellu ei mahu. Liliti ema Getter ja isa Jaagup, nagu paljud teisedki eestlased, on sunnitud tööd tegema välismaal. Midagi ei ole teha, kui koduses Eestis tööd ei ole.  

Liliti elu möödus suures osas vanaema juures ning oma lihaseid vanemaid hakkas ta võõrastama. Kuidas näidata distantsilt vanemlikku armastust? Kuidas võita tagasi lapse usaldust, kui see on kord kaotatud?

Väikese inimese tunded ja hingevalu, mis märkamatuks jäävad, võivad tulevikus karmilt kätte maksta. Usaldust kaotada on imelihtne, seda taastada peaaegu võimatu. Ja asjad, nagu nägime, ei asenda ema-isa lapse kõrval.

Nendest sündmustest ei ole möödas väga palju aega. Väike Lilit on ikka veel väike, me ei tea, milliseks kujuneb tema elu aastate pärast. Milliseks kujuneb tema suhe oma vanematega. Ning milliseks kujundab läbielatu lapse maailmapildi.

Teine lugu rääkis lapsest, kes oli küll Lilitist mõnevõrra vanem, kuid temagi vaevles tähelepanupuuduse käes. Tema tee oli aga selline, mida mitte ühelegi inimesele ei soovi. Sest tema valikud olid sellised, kust tagasiteed tavaliselt pole.

Viielisest õpilasest Kirkest sai kõigest pooleteise aastaga narkomaan. Narkomaania ennetustööga tegelev ettekanne, mida ta ise veel mõni aeg tagasi klassi ees esitas, on mälust pühitud. Nüüd täitis endise oiviku päevi vaid pidev olelusvõitlus ja töö uue doosi hankimise nimel. Nüüd pani ta juba kõik mängu, et oma hukutavat hobi rahastada.

Kirkel kulus kolm aastat, et mustast august välja tulla. Ta isegi ei mäleta, mida ta sel ajal tegi ja kuidas elas. See on Kirke suur saladus ja häbi. Kirke on üks vähestest ja tugevatest narkomaanidest, kes on oma elu taas jalule saanud. Seda lapse nimel. Ja tema lugu annab lootust.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles