Meeste arhetüübid - milline on sinu mees?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Psühholoogia Sinule

Kas sinu mees on kuningas, sõjamees, maag või armastaja? Meeste arhetüüpidest kirjutab Psühholoogia Sinule oktoobrinumbris psühholoogiline nõustaja Anneli Salk.

Kuningas

Kuninga arhetüübi alla kuuluvad mehed, kellel on soov õiglaselt vastutada ja valitseda. Nad lummavad naisi, kellele pakub rahuldust see, kui nad saavad mehele alt üles vaadata ning nende mehelikku tarkust imetleda. Selline mees jõuab oma elus varem või hiljem karjääriredelil juhtivale kohale.

Kuninglik tüüp on kurb siis, kui pole kedagi, kes teda vajaks ja imetleks. Sellistes situatsioonides tekib tal vajadus kõike kontrollida ning lähedaste jaoks on see vaimne terror. Kuninglikul tüübil on võime kuninglikult armastada ning see muudab ta lähedaste jaoks eriliseks.

Sõjamees

Mehed, kelle jaoks on oluline tegutsemine, elus väljakutsete otsimine ning nende võitmine, on oma arhetüübilt sõjamehed. Tihti otsivad nad ise väljakutseid ning nende jaoks ei ole niivõrd oluline imetleva publiku olemasolu, kuivõrd teadmine, et nad suutsid püstitatud eesmärgi saavutada. Ennast saamatuna tundes kaotab sõjamehe tüüp võime lähedasi armastada ning oma kibestumist elab ta välja inimesi terroriseerides. Kui eesmärgid on paigas, suudab ta välja mõelda strateegia, mis viib ta eduni.

Sõjamehe tüüpi mehed meeldivad sellistele naistele, kes soovivad kogeda suhetes  teravaid elamusi. Sõjamehe armastus on impulsiivne ja otsekohene, täis kirge ning rahulduse otsimist.

Maag

Selle tüübi alla kuuluvad need inimesed, kes tahavad näha sügavamale ning mõista mõistetamatut. Maagi tüüpi huvitab analüüsimine ning põhjuse-tagajärje seoste mõistmine. Kuna maag on enda arvates teistest inimestest läbinägevam, siis meeldib talle infoga manipuleerida. Kuna maagi arhetüüp on tugeva intellektuaalse mõtlemisvõimega, siis ta elab palju elusündmusi läbi neid eredalt oma vaimusilmas ette kujutades, reaalselt midagi sooritamata.

Naised, kes armastavad kõrvadega, on lummatud maagi kõneosavusest ning mõtte lennukusest. Maagi arhetüübi armastus on varjatud ning salapärane. Selles on palju lummust ning meelelisi naudinguid.

Armastaja

Sellele meestüübile on elu ilma armastuseta mõttetu, sest talle on oluline armastusest saadav nauding. Ta võib mõelda palju, kuidas seda tunnet jätkuvalt kogeda.

Kui ta leiab endale unelmate naise, tahab ta talle pakkuda erilisi naudinguid. Naine, kelle silmis on armastuse seisund väärtuslik, tunneb end armastaja arhetüüpi mehega seitsmendas taevas. Olukorda võib varjutada tõsiasi, et ükski naine ei suuda lõputult täita armastaja naudinguvajadust ning see on ainult aja küsimus, millal mees hakkab otsima uut armastuse objekti. Eriti kiiresti võib ta vahetada partnerit siis, kui suhtes tuleb hakata vastutama ning paarisuhetes seatakse reeglid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles