Kuidas saavutada seatud eesmärke enne aasta lõppu?

Kerti Kulper
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Suvi on möödas ja sügis on alanud, mõnes mõttes on see nagu uue aasta algus, ilmselt lapsepõlvest sisseharjunud koolirutiini tõttu.

Õhus on tunda muutust ja sügis on paras aeg, et analüüsida, kas oled jõudnud juba saavutada eesmärgid, mis endale aasta alguses seadsid. Septembrist kuni detsembrini on hea aeg oma saavutuste hindamiseks ja vajadusel plaanide muutmiseks, kirjutab Huff Post.

Samm #1: tee nimekiri eesmärkidest

Millised olid su eesmärgid selle aasta alguses? Kirjuta üles kõik, mida tahtsid selle aasta sees saavutada, aga pole veel jõudnud. Kui sa selle aasta alguses ei teinud eesmärkidest nimekirja, ära muretse, tee see nimekiri praegu. Eesmärgid ei pea olema suured, kuid pea meeles, et need oleksid realistlikud. Sul on vaid paar kuud aega nende realiseerimiseks.

Samm #2: loo hindamisskaala ja hinda oma eesmärke

Loo ja defineeri ise oma hindamisskaala vahemikus 1-10. Kirjuta üles, mida iga number sinu jaoks tähendab, näiteks 3 – tõsine eesmärk, kuid ebarealistlik sel aastal või 7 – hea, kuid nõuab palju pingutust. Sa lood iseenda õnneskaala, suhtu selle tegemisse huumoriga ja ole loominguline. Seejärel võta ette oma eesmärkide nimekiri ja pane igale eesmärgile number, mis sinu seisukohta iseloomustab.

Samm #3: leia oma takistuskivi(d)

Nüüd vaata kõiki oma eesmärke ja ürita välja mõelda, miks sa pole oma eesmärke veel saavutanud. Mis on su takistuskivid olnud? Oma nimekirja vaadates pea silmas kolme aspekti: oma südant, oma mõistust ja oma keha. Oma eesmärke saavutades näed, et süda, mõistus ja keha töötavad koos, et su unistusi täita. Kui sa ei saavuta oma eesmärke ja unistusi, ei suuda sa ühe olulise aspektiga sidet leida.

Süda – ütleb sulle, mida sa tahad.

Kas takistus on su südames? Kas konkreetne unistus on su südame murdnud? Kui suure kirega sa sellesse eesmärki suhtud? Kui palju sa sellest hoolid?

Mõistus – ütleb sulle, kuidas seda saavutada.

Järgmisena mõtle, kas sind võib takistada su mõistus. Kas sul on reaalne plaan oma unistuste saavutamiseks? Kas oled läbi mõelnud, kuidas seda eesmärki saavutada? Kas suhtud oma plaani targalt?

Keha – teeb seda.

Või takistab sind su keha? Kas teed kõik vajaliku, et oma unistusi täita? Või oled sa laisk?

Kui oled tuvastanud, mis sind takistab, pane kirja, miks see sind takistab.

Samm #4: redigeeri oma nimekirja

On aeg olla realistlik. Vaata üle oma nimekiri, võib-olla on seal midagi, mille peaksid välja jätma? Võib-olla taipad, et sa pole mõnele eesmärgile või unistusele piisavalt pühendunud. Või oled mõne eesmärgi saavutamata jätmisest pettunud ja juba alla andnud. On aeg viga omaks võtta ja enesele selle kohta tõtt rääkida ning andestada. Ära pane oma nimekirja midagi, mille saavutamise nimel sa pole nõus vaeva nägema.

Samm #5: tee tegevuskava

Vali oma nimekirjast kolm peamist eesmärki, mis on sinu jaoks kõige olulisemad ja mida tahad kindlasti saavutada aasta lõpuks. Tee plaan, kuidas need unistused teoks teha. Pea meeles ka seda, miks sa pole neid eesmärke veel saavutanud (süda, mõistus, keha).

a) Pane paika konkreetsed lubadused seoses oma unistustega. Näiteks kui su eesmärgiks on leida omale kaaslane, siis peaksid käima vallalistele suunatud üritustel või liituma mõne interneti kohtingulehega.

b) Pane paika tagajärjed, millega oled silmitsi siis, kui sa oma unistuste täitmise poole ei püüdle. Näiteks ütle endale, et kui sa nädalas vähemalt korra jõusaalis ei käi, siis sa ei saa reede õhtul oma lemmikveini juua.

c) Leia omale «südametunnistus». Kaasa oma ettevõtmisse mõni sõber, kes aitaks sul oma eesmärke saavutada. See võiks olla keegi, kes on piisavalt range, et sind õigel rajal hoida.

Samm #6: loo oma edukusest realistlik pilt

Kujutle, kuidas sa aastavahetusel oma sõpradega pidutsed ja tunned enese üle uhkust, et suutsid aasta lõpuks oma eesmärgid saavutada. Mõtle välja, millise kõne sa enda auks peaksid. Hoia seda kujutluspilti meeles.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles