Kuidas nädalavahetusi veelgi meeldivamaks teha?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ära stressa, mine seenele!
Ära stressa, mine seenele! Foto: SCANPIX

Kas sa oled nädalavahetusel õnnelikum kui argipäeval? Enamik on. Nädalavahetus ei too aga alati ja kõigi hinge rahu – näiteks on lapsevanemal sageli siis veelgi rohkem ülesandeid või tekitab rahutust tavarutiinist väljaastumine.

Ameerika Ühendriikides tehti 1000 vastajaga väike küsitlus, et uurida, kuidas inimesed end nädalavahetusel tunnevad, kirjutab psychologytoday.com. Mitte just üllatuslikult ilmnes, et enesega rahulolu ja õnnetunne on kõrgemad just nädalavahetusel ning stressi on siis vähem. Näiteks väitsid 32 protsenti küsitlusele vastanutest, et on esmaspäeval stressis, kuid laupäeval tunnevad end nõnda vaid 8 protsenti vastanutest.

Eraldi tuli välja, et just lapsevanemad ei naudi puhkepäevi nii palju kui teised. Nimelt on nad siis palju kurnatumad ning tunnevad uue algava nädala pärast ärevust.

Enamik vastanutest tundis, et nädalavahetusel nende iseloom muutub, sest siis on nad spontaansemad, suurema kujutlusvõimega, loovamad, lõbusad ja seltsivamad, kuid tööpäevadel on nad närvilisemad.

Kas tunned, et ka sinu nädalavahetused ei ole nii lõõgastavad ja lõbusad, kui võiksid olla? Mõtle veidi sellele, mis sa nädalavahetusel teed. Paljud pereinimesed üritavad kahe päeva sisse mahutada mitmeid erinevaid ülesandeid: aiatööd, kodutööd, laste sõidutamised, suuremad poeskäimised, arvete maksmised, pikematele meilidele vastamised ning kõik muu, millega nädala sees ei jõua või ei taha tegeleda. Nõnda rapsides ei jõuagi tegelikult puhata.

Nädalavahetused on õnnelikumad, kui me ka päriselt puhkame

Võib olla, et jätad osa ülesandeid nädalavahetusele, sest tahad, et tööpäevad ei oleks nii stressirohked. Nädalavahetusel tekitavad aga need ülesanded veelgi rohkem meelehärmi, eriti, kui üritad sel ajal lastega koos aega veeta. Korraga mitmele asjale keskendumine tekitab uuringute järgi rohkem stressi ning on väsitavam. Töö puhul sobib inimestele pigem sprint kui maraton.

Tegele pühapäevaõhtuse ärevustundega

Uuringu järgi tõuseb paljudel stressitase pühapäeva õhtul. Saad seda leevendada, kui paned omale juba reede hommikul kirja, mida sa millal teed. Selleks, et ärevust maandada, ei peagi sa ülesandega veel hakkama saama, kuid su aju vajab teadmist, millal sa selle ära teed.

Pane nädalavahetuse positiivsed tunded nädala sees enda kasuks tööle

Kõik see tore, mida nädalavahetusel koged, toimib koostöös negatiivsete tunnetega ning mõjutab su üldist õnnetunnet. Nädalavahetusel on hea võimalus kogeda palju positiivset ning see võib rõõmu tuua ka nädala sees. Oodates midagi rõõmustavat, tõuseb rõõmutoov ärevustunne ning positiivseid tundeid on rohkem. Pärast nädalavahetust saad taas sellest kasu, kui meenutad kõike head, mida kogesid.

Esmaspäeviti on inimesed kõige rohkem stressis ja paljud hakkavad juba siis uut nädalavahetust ootama. Kui tahad oma tuju tõsta, siis räägi näiteks töökaaslasele sellest, mis sa tegid ning ole kogetu üle tänulik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles