Viis fakti beebide kohta, mida sa enne ei teadnud

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kellele ei meeldiks väikesed armsad beebid? Nüüd selgub, et lisaks nende nunnule väljanägemisele peitub neis veel nii mõndagi, mida sa ei tea.

Huff Post reastas viis fakti beebide kohta, millega paljud pole kursis.

1. Nad loevad mõtteid

Beebid pole küll üleloomulike võimetega, kuid uus uuring selgitas välja, et kõigest kümne kuu vanused beebid hakkavad jälgima teiste mõtteid. Kui beebid on üllatunud või märkavad, et midagi ootamatut on juhtunud, vaatavad nad seda uut nähtust pikka aega. Uuringus jälgisid beebid seda, kuidas näitleja valis pidevalt objekti A (näiteks ehitusklotsi või muud asja) objekti B asemel. Kui näitleja ootamatult valis objekti B, vaatasid beebid teda 5-6 sekundit kauem, mis tähendab, et nad tundsid ära muutuse.

2. Beebide armsus ei viita täiskasvanu ilule

Teadlased on kindlaks teinud, et väljend «sa olid küll vist ilus beebi» ei ole tegelikult reaalsusega seotud. 253 tudengil paluti kokku panna fotod inimestest beebidena ja noortena ning selgus, et nende arvates polnud beebide nunnu välimus seotud noore täiskasvanu ilusa välimusega.

3. Beebid on head jagajad

Kuigi lastel võib olla kombeks karjuda «minu!», on uuringud näidanud, et lapsed tajuvad viieteist kuuselt õigluse põhimõtet. Beebidel lasti vaadata videot, kus kahele inimesele jagati piima ja küpsiseid. Kui üks inimene sai rohkem piima kui teine, olid beebid tähelepanelikumad. See viitas sellele, et nad eeldasid võrdset jagamist. Teadlased tegid kindlaks ka selle, et beebid, kes olid näinud ebaõiglust, jagasid oma mänguasju lahkemalt.

4. Beebid eristavad rõõmsaid ja kurbi viise

Teadlased selgitasid välja, et viie kuu vanused beebid oskavad eristada rõõmsat laulu kurbadest ja aeglastest lauludest.

5. Beebid tunnevad ära, kes on hea ja kes halb

Yale’i ülikooli teadlased tegid kindlaks, et beebidel on kuuekuuselt moraalsustaju. Beebidele näidati nukumängu, kus üks nukk üritas mäest üles ronida. Aeg-ajalt aitas teda teine nukk ja teistel kordadel lükkas kolmas nukk ta mäest alla. Kui nukud hiljem laste ette pandi, vältisid lapsed kolmandat nukku, sest see kujutas nende silmis halba tegelast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles