Kas kallima järel nuhkimist saab üldse kuidagi õigustada?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kui su armsam lipsab korraks välja, kuid unustab oma kirjakasti lahti, kas viskaksid pilgu peale?

OurTime.com uuringu järgi usuvad 33 protsenti täisealistest, et teise poole tekstisõnumite ja kirjade lugemine on normaalne, kui suhtes on kahtlusi, kirjutab Fox. Kuid kas ikka on?

Nuhkimist peetakse suhtes suureks eksimuseks, kuid sellest hoolimata tungivad paljud oma partneri privaatsfääri, et oma kahtlustele kinnitust saada. Vanasti pidasid paljud päevikuid ja kõigile oli teada, et teise päevikut ei loeta. Tänapäeval tundub, et sõnumeid ja e-kirju ei peetagi nii privaatseks, kui päeviku sissekandeid. Tegelikult kehtivad samad reeglid ka elektroonilistele suhtlusvahenditele.

Olgu tegu päeviku, telefoni või arvutiga, nuhkimine tähendab usalduse reetmist, kuid usaldus on oluline igas suhtes. Kui tunned vajadust nuhkida, siis peaksid endalt küsima, kas soovid, et see suhe kestaks. Kui soovid, siis arvesta, et nuhkimine lisab paarisuhtele negatiivse koorma, isegi kui sa kahtlustad midagi halba. Kaks halba kokku head ei tee.

Lisaks – mis siis saab, kui nuhidki ja leiad, et su kahtlustel ei olnud tõepõhja all? Kas oled valmis siis üles tunnistama, mis tegid? Suure tõenäosusega tahad seda varjata, kuid salatsemine ja varjamine ongi ju see, mida kallima puhul kahtlustasid ja talle ette heita tahtsid.

Kuidas nuhkimissoovist üle olla?

Analüüsi esiteks iseennast. Ole aus. Kuidas sa endasse suhtud? Kallima järel nuhkimine on enamasti märk ebakindlusest. Võid tunda, et ei vääri oma partnerit ja varem või hiljem jätab ta su maha. Seega on probleem pigem sinu ebakindluses, mitte temas.

Räägi oma kallimaga. Nuhkimine vastandub kommunikatsioonile. Kui kahtlustad midagi, siis kõige parem viis endas selgusele jõuda, on kõigest ausalt ja avameelselt rääkida. Et vestlus sujuks vabalt, ära alusta süüdistustega. Räägi sellest, mida oled täheldanud ja mida tunned, alustades sõnaga «mina». Näiteks: «Mulle tundub, et sa salatsed. Olen märganud, et vastad oma telefonile suletud ukse taga. Mulle tundub, et jääd õhtuti kauem tööle, mitte nagu varem.» Kui sulle tundub, et midagi on korrast ära, siis lase oma kallimal selgitada ning anna talle teada,  kuidas end seetõttu tunned.

Räägi sõbraga, keda usaldad ja kes tunneb sind kõige paremini. Lase tal oma arvamust avaldada, sest sõber võib kohe märgata, kui tegu on kõigest sinu ebakindlusega. Peamiselt on aga sõbraga rääkimine parimaks ventiiliks, et oma hirmudest ja frustratsioonist lahti lasta.

Hinda probleemi tõsidus üle. Kui kõigest hoolimata oled siiski veendunud, et partner tegeleb salaja millegagi, mis sulle ei meeldi, siis küsi endalt, kas see käitumine võib olla ohuks sulle, su partnerile või teie lastele? Kui jah, siis oleks targem pöörduda kas vastava arsti või kallima perekonna poole, et abi saada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles