Kallimaga koos lemmiksaadete vaatamine võib suhte hävitada

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Teadlaste sõnul võib igaõhtuselt kallimaga televiisori valgusel kaisutamine suhtele hävituslikult mõjuda.

Teate küll, kuidas see lugu käib: poiss kohtab tüdrukut, poiss armub tüdrukusse, tüdruk armub poissi. Mitu aastat hiljem tüdineb poiss tüdrukust ja tüdruk poisist ning nad lähevad lahku. Seda juhtub sageli, sest paljud paarid ei pane tähelegi, kuidas igavus suhtesse imbub, kirjutab consumeraffairs.com.

Suhte alguses on tavaliselt kõik ilus ja päikseline. Noored hoiavad käest kinni ning kogevad koos põnevaid seiklusi. Enamasti on see nii, sest partnerid õpivad alles tundma teise maailma, võtavad osa teise hobidest ja kogevad uusi elamusi. Need värsked kogemused mõjuvad mõlemale hästi.

Siis tekib aga tasahilju rutiin, kallimad lösutavad õhtul koos teleka ees, klõpsivad pulti ja vaatavad magedaid telesaateid.

Sama hävituslik kui truudusetus

Kaks uuringut samal teemal väidavad, et eelnevalt kirjeldatud elustiil võib mõjuda suhtele sama halvasti kui truudusetus. Selline igapäevane rutiin võib ka iseenesest kergesti petmiseni viia, väidavad teadlased.

Ettevõte nimega Good in Bed (Voodis hea – toim.) teeb uuringuid abieluinimeste ja vallalistega. Nende eksperdid tõid välja, et 24 protsenti truudusetutest inimestest petavad oma kaaslast lihtsalt sellepärast, et neil hakkab igav.

«Igavus on põhimõtteliselt nagu rünnak suhte immuunsüsteemile - kui see on nõrk, siis on see ka tervisehäiretele vastuvõtlikum,» selgitas suhteekspert Ian Kerner.

Uurides 3341 monogaamses suhtes oleva inimese paarisuhet, leidsid teadlased, et igavus hiilib suhtesse erinevatel aegadel ja erinevatel viisidel. Uuringu tulemuste järgi vastas15, 6 protsenti paaridest, et pärast kokkukolimist järgnes peagi ka igavus suhtes. 32, 2 protsenti tunnistas, et pärast laste sündi kadus suhtest suurem elevus. 13.8 protsenti väitis, et suhe läks igavaks, kui nad abiellusid. Teisteks igavuse põhjusteks olid veel rasedus (8 protsenti) ja vananemine (38, 5 protsenti).

Individuaalsus

Suhteekspertide sõnul on väga oluline, et inimesed säilitaksid suhtes olles isikupära, et suhe püsiks värskena. Sageli lõpetame suhte tõttu oma hobide ja huvialadega tegelemise, kuigi just need on ühed peamised põhjused, miks inimesed teineteisesse armuvad. See on suur viga, sest suhe läheb igavaks nimelt siis, kui inimesed ei taha enam isiksusena areneda.

Veel soovitavad eksperdid leida uusi teemasid, mida kallimaga arutada. Pikalt koos olnud inimestel saavad sageli jututeemad otsa. Küsides kõigest: «kuidas sul täna läks?» võib kergesti viia igavuseni ning see võib tekitada ka ükskõiksust selle suhtes, kuidas kaasal tegelikult läks. Kui te ei koge enam koos uusi ja huvitavad elamusi, võib see ekspertide sõnul viia depressiooni ja isegi truudusetuseni.

Ära liialda teleri vaatamisega

Teine uuring, mis avaldati ajakirja Mass Communication and Society septembrinumbris, näitas, et paarid, kes vaatavad väga palju televiisorit, rikuvad oma suhet. Nimelt suurendab liigne telerivaatamine igavustunnet suhtes ning tekitab rutiini. Lisaks võivad romantilised telesaated põhjustada ebarealistlikke ootusi.

Uurijad leidsid ka, et paarid, kellele televiisori vaatamine on igapäevane meelelahutus, hakkavad tasahaaval uskuma võltse romantilisi kujutlusi ning hakkavad oma suhet nendega võrdlema. Need kujutelmad võivad rikkuda ka kõige kaunimalt alanud suhte.

Nimetatud uuringu tulemused näitasidki, et inimesed, kes usuvad televiisoris kajastatud portreteeringutesse, ei pühendu nii väga oma abikaasale ning arvavad, et alternatiivid kaasale on atraktiivsemad. Kahjuks ei pane inimesed enamasti tähelegi, kuidas televiisoris ja internetis nähtu neid mõjutab.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles