Uuring: lutid võivad mõjutada poisslaste emotsionaalset arengut

Kerti Kulper
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Uue uuringu kohaselt võivad lutid takistada poisslaste võimekust jäljendada erinevaid ilmeid, mida nad näevad end ümbritsevate täiskasvanute nägudelt. Põhjuseks peetakse seda, et pidev luti imemine ei võimalda neil suuga erinevaid ilmeid matkida.

Uuringu üks autoritest, Paula Niedenthal Wisconsin-Madisoni ülikoolist selgitas, et lastega suheldes kasutame kõigepealt oma häält ja seejärel näoilmeid. Näoilmed on olulised selle jaoks, et lapsed õpiks neid jäljendama. Kuid Niedenthali sõnul takistab lutt nende näoilmete õppimist, vahendab Huff Post.

Uuringu järgi on see probleemiks just poiste puhul, kuid pole selge, miks see nii on. Uuringu läbiviijate sõnul mõjutab lutt poiste emotsionaalset arengut just päeval ehk nn õppimise ajal. Kui panna laps ööseks magama lutt suus, siis sel puhul teadlased olulist takistust ei täheldanud.

Kuigi lutid tekitavad paljude vanemate jaoks küsimusi – kui kaua peaks laps lutti imema? kuidas last lutist võõrutada? –, on Ameerika lastearstide akadeemia kinnitanud, et lutid ei põhjusta ühtegi meditsiinilist ega psühholoogilist probleemi.

Berkley ülikooli teadlane Joseph Campos kommenteeris uuringut, öeldes, et näoilmeid ei õpita ainult suuga ja lisas, et beebid ning vanemad vahetavad emotsioone ka teiste kehaosade abil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles