Millised märgid suhtes viitavad probleemidele?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Suhtes võib ette tulla mitmeid olukordi, mis viitavad tulevikus ilmnevatele probleemidele. Mõni asi, mis alguses võib tunduda väikse ja ebaolulisena, võib aja jooksul kasvada ja märkamatult suurt tüli põhjustada.

Milliseid asju tuleks märgata, mitte lasta neil niisama mööda minna? Huff Post vahendab kaheksateist olulist märki.

1. Partner on alguses pealetükkiv ja ütleb sulle täpselt seda, mida sa kuulda tahad.

See on üks nartsissismi tunnustest. Natsissistid võivad esialgu kellegi püüdmisse väga intensiivselt suhtuda ning paljud neist on aja jooksul õppinud ütlema täpselt seda, mida teine inimene kuulda tahab, näiteks «Ma pole kunagi kellegagi sellist sidet tundnud nagu sinuga» või «Sa oled kõige imelisem inimene, keda ma kohanud olen. Ma saan aru, et keegi pole sind enne tõeliselt näinud.» Paljude nartsissistide jaoks on tagaajamine kõige tähtsam ja kui nad on su kinni püüdnud, võivad nad hakata kedagi teist püüdma või muutuvad sinu suhtes üha nõudlikumaks.

2. Partner muutub tigedaks, kriitiliseks või endassetõmbunuks, kui sa «ei» ütled.

Jällegi üks nartsissismi tunnustest. Ta vajab pidevat tähelepanu ning võib muutuda ärritunuks või karistavaks, kui sa ei anna talle seda, mida ta tahab.

3. Partner üritab muuta su tundeid või kogemusi.

Ta võib üritada tekitada sinus tunnet, et su tunded või seisukohad on valed. Ka seda võib nartsissismi tunnuseks pidada: uskumine, et vaid tema tunded ja arvamused on õiged ning et erinevused on ohtlikud.

4. Partner räägib pidevalt endast ega küsi midagi sinu kohta või pole ta huvitatud su kuulamisest, kui tahad oma probleeme jagada.

Taaskord, nartsissism. Ta pole huvitatud sinust ega su tunnetest. Ta vaid tahab, et sa keskenduksid temale.

5. Partner on sinust vanem, pole kunagi abielus olnud ning tema eelmised suhted on purunenud või siis on ta abielus olnud, kuid need on koleda lahutusega lõppenud.

Inimesed saavad kokku samal haavatavuse tasemel. Kuigi partner võib süüdistada oma eelmisi kaaslasi suhete purunemises või väidab, et ta pole lihtsalt seda «õiget» inimest veel kohanud, läheb alati tarvis kahte inimest, et suhe problemaatiliseks muutuks. Kui see inimene pole pärast oma läbikukkunud suhteid teraapias käinud või personaalset arengut läbi teinud, võivad tema katkised suhted viidata sellele, et ta ei oska armastavat suhet luua.

6. Partnerit kasutati lapsepõlves ära ja ta pole sellest üle saanud.

Võtame alati oma paranemata haavad kaasa oma olulistesse suhetesse ning see võib suhte väga keeruliseks muuta.

7. Partneril puudub empaatiavõime ja kaastunne.

Järjekordne nartsissismi tunnusjoon. Kui ta pole võimeline valu ajal valu tundma või rõõmuhetkel rõõmustama, tunned end suhte lõpus väga üksikuna.

8. Partner on oma lapsed hüljanud.

Laste hülgamine – mitte lapse ära andmine adopteerimiseks – võib viidata sellele, et partneril puudub empaatiavõime. Kui inimene oma lastest ei hooli, siis võib neil olla tõsiseid probleeme endast ja teistest hoolimisega.

9. Partner pole avatud konfliktidest õppust võtma.

Ilma tahtmiseta õppida enda või kaaslase kohta, kui olete silmitsi probleemidega, pole võimalik konflikte lahendada.

10. Partneril on sõltuvusprobleeme, mis sulle ei meeldi – ta suitsetab, tarbib alkoholi, narkootikume, käib kasiinos.

Ära looda, et suudad inimest muuta. Partner peab olema sulle vastuvõetav sellisena nagu ta on. Ta muutub siis, kui ta tahab, kuid sina ei saa seda talle peale sundida.

11. Partner on majanduslikult vastutustundetu.

Kui tal on palju võlgasid või üritab sinult raha laenata, ole ettevaatlik.

12. Sa tajud, et partner pole aus.

Pole alati kerge kindlaks teha, kas keegi valetab või hoiab tõde enda teada. Sa pead usaldama oma sisetunnet. Kui sulle pidevalt tundub, et sulle ei räägita tõtt ja eelmistes suhetes pole sind selline tunne närinud, siis usalda jällegi oma sisetunnet.

13. Partneril pole lähedasi sõpru ning ta pole oma perega lähedane.

Kui inimesel pole sõpru ja ta on oma perest kaugenenud, siis selle taga peitub alati mingi põhjus. Ning ehk oleks oluline, et sa teaksid seda põhjust.

14. Partner on enese ja teiste suhtes kriitiline, rääkides endast ja teistest alati halvustavalt.

See inimene ei armasta ennast ega ole seetõttu suuteline ka sind armastama. Kui ta pole nõus oma kriitilisust vähendama, võib see teie suhtes suureks probleemiks muutuda.

15. Partner on omandihimuline ja armukade. Ta saab pahaseks, kui sa tegutsed oma äranägemise järgi.

Armukade, omandihimuline inimene on seesmiselt ebakindel. Kui ta muutub pahaseks siis, kui sa tegutsed vastavalt oma soovidele, siis peaksid enesele teadvustama, et su partner tahab sind kontrollida, mitte pole huvitatud sinust hoolimisest.

16. Partneril on olulistel teemadel täiesti erinevad vaatenurgad ja väärtushinnangud kui sinul, näiteks religiooni, hingelisuse, poliitika, lastekasvatuse, tervise ja toitumise teemadel.

Need teemad võivad tõelisi lahinguid põhjustada. Suhted on niigi rasked, ilma, et peaks pidevalt kaklema nendel teemadel.

17. Partneril on vähe hobisid ja huvisid.

Väheste huvidega inimene võib olla liigselt sõltuv teistest ning võib suhtes muutuda nõudlikuks.

18. Partner ei võta vastutust oma tunnete eest.

See inimene on ohver, süüdistades teisi oma tunnetes ja olukorras. Suhtes süüdistab see inimene sind oma õnnetuses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles