Sugupoolte taju on erinev

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Juba varasemast on teada, et mehed ja naised näevad värve eri moodi. Sellega erinevused ei piirdu. Ka esemete ja elusolendite äratundmise võime on sugupooltel erinev, näitas USA Vanderbilti ülikooli uurimus.

Isabel Gauthier´ uurimisrühma liikmed tegid katseid ligi 250 vabatahtliku üliõpilasega, vahendab Tartu ülikooli teadusportaal Novaator. Katsealused pidid ära tundma objekte, mis olid jaotatud kaheksasse rühma – lehed, öökullid, liblikad, veelinnud, seened, autod, lennukid ja mootorrattad.

Tudengid said vaatlemiseks hulga pilte. Hiljem näidati neile korraga kolme fotot. Üht neist olid katsealused varem näinud ning nad pidid selle piltide seast välja valima. Naised tundsid paremini ära elusolendeid, mehed seevastu erinevaid sõidukeid.

Seejärel kontrollis Gauthier´ katses osalenute võimet nägusid ära tunda. Need mehed, kelle sõidukite eristamise võime oli kõige parem, tegid ka nägudel paremini vahet. Sama võime oli neil naistel, kes tundsid kõige paremini loomi ja linde.

Gauthier peab põhjuseks kultuurilisi erinevusi. «Kõik inimesed sünnivad objektide äratundmise võimega. Nägusid õpib eristama igaüks, see on meile eluks hädavajalik. Enamik inimesi teeb ülihästi vahet esemetel, mis on seotud nende töö või hobidega. Kultuurilised mõjud jätavad huvidele oma jälje ning see selgitabki meeste tehnikahuvi ja naiste loodusarmastust,» selgitas uurija.

Uurimus ilmus ajakirjas Vision Research.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles