Värsketele vanematele: kas kannatate beebiväsimuse all?

Kerti Kulper
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kas panid täna piima pesumasinasse ja sokid külmkappi? Kui oled hiljuti vanemaks saanud, siis ei ole su käitumine hullumeelne, vaid sa kannatad ilmselt beebiväsimuse all.

Unepuudus pärast lapse sündi pole ebatavaline, kuid sellega võivad kaasneda tõsised tagajärjed, nagu näiteks emad jäävad magama duši all või isad valmistuvad tööle minekuks puhkepäeval, kirjutab Daily Mail.

Uue uuringu kohaselt kuuluvad äparduste hulka ka näiteks kuivade riiete kuivama panemine ja lastele valede riiete selga panemine.

Kuigi sellisel käitumisel võib olla humoorikas külg, kannatab neljast vanemast kolm beebiväsimuse all. Tuhandet vanemat küsitledes selgus, et peaaegu pooled värsketest emadest ja isadest magavad vaid umbes neli tundi öö jooksul.

Unepuuduse psühholoogilised kõrvalmõjud on näiteks kõrgenenud emotsionaalsus ja tunne, justkui teeks kõike «autopiloodil».

Teadlased on sellele nähtusele pannud nimeks beebiväsimus, sest väidetavalt on sellel palju ühiseid tunnuseid lennuväsimusega.

Beebiväsimuse all kannatavate vanemate kümme kõige veidramat viperust:

1. Piim pannakse pesumasinasse ja sokid külmkappi;

2. duši all magama jäämine;

3. beebi autosse unustamine;

4. kodust lahkumine pidžaamas;

5. juukselaki kasutamine deodorandi asemel;

6. kuivade riiete kuivama panemine;

7. šampooni ja hambapasta segamini ajamine;

8. beebile mõeldud piima valamine hommikusöögihelvestele;

9. puhkepäeval varakult ärkamine, et kontorisse tööle minna;

10. lastele valede riiete selga panemine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles