Suurepärase seksi retsept

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Mänguasjad, tehnika või poosid – mis on hea vahekorra koostisosad?

Mis on vahet suurepärasel ja keskpärasel seksil? Esialgu lihtsana näivale küsimusele ei olegi tegelikult nii kerge vastata. Ometi ei ole see küsimus tühine. Kui lasta inimestel valida, siis eelistaksid ilmselt kõik head seksi sellele, mis ajab kõigest asja ära, kirjutab psychologytoday.com.

Ajakirjades jagatud soovitused langevad enamasti kahte kategooriasse: need, mis annavad nõu tehnilise soorituse parandamiseks ja need, mis põhinevad vaheldusel ja uudsusel. Kõik see kõlab hästi ja tundub mõistetav. Uudishimulikud võivad aga huvi tunda: kuidas seda tõestatakse? Milline on nende eelduste empiiriline alus? Nagu me teame, ei ole kõik kuld, mis hiilgab.

Mõned aastad tagasi uuris Kanada seksuaaluurija Peggy Kleinplatz teaduslikult eelnevalt nimetatud soovituste paikapidavust. Teadlaste meeskond värbas uuringus osalema erinevast soost, vanusest ja rahvusest seksuaalselt kogenud inimesi ning ka 20 seksuaalterapeuti, keda intervjueeriti, et teha kindlaks, mis on nende definitsiooni järgi suurepärane seks ja millised nende kogemused sellega on. Seejärel analüüsiti sõnakordusi ja esiletulevate teemade sagedust narratiivides. Uuringu tulemused olid üllatavad.

Esiteks ei tulnud nende andmete põhjal tehnika või uudsus suurepärase seksi puhul üldse esile. Erakordne ja elumuutev seks ei vaja mänguasju, painduvaid liigeseid või pikka keelt. Ka ei sõltu see orgasmide arvust, erilistest kohtadest või partnerite arvust. Teiseks leiti, et erakordse vahekorra elemendid, mida eksperimendis osalejad mainisid, olid üsna sarnased olenemata soost, vanusest, haridusest või seksuaalsest orientatsioonist.

Kleinplatz eraldas oma leidudest kaheksa spetsiifilist hea vahekorra komponenti.

Keskendunult hetkes olemine

Suurepärane seks eeldab täielikku pühendumist ja hetkes olemist. Mõlemad partnerid peavad üdini anduma sellele, mis nad teevad. Nad ei saa jääda oma esitlust mõttes kõrvalt vaatama, end hindama ja kritiseerima. See ei ole aeg, mil olla hajameelne või purjus. Tõeline kohalolek on nende andmete põhjal kõige olulisem, mis seksi eriliseks teeb. Hea seksi puhul on minevik kadunud ja tulevikku pole näha, väline maailm lakkab olemast. Ainus reaalsus on «nüüd» ja «meie».

Side, ühendumine, sünkroonsus

Erakordne seks vajab tugevat suhet. Partnerite vahel peab olema tõeline side ja sünkroonsus, mille tekkimiseks ei pea vaeva nägema ning muidugi peab nende vahel olema ka seksuaalne «keemia».

Sügav seksuaalne ja erootiline intiimsus

Erakordselt hea seksi puhul on külgetõmme seotud ka turvatunde ja emotsionaalse lähedusega partnerite vahel. See eeldab täielikku iseenda ja kallimaga leppimist.

Hea kommunikatsioon ja kõrgem empaatiavõime

Suurepärases seksis pööravad partnerid teineteisele tõelist tähelepanu, on toetavad, täielikult avatud ja võimelised ilma hirmuta oma ihadest rääkima. Samas on nad ka tundlikud ja märkavad oma partneri reaktsioone.

Autentsus, ehedus, pidurdamatus

Suurepärane seks on aus. Sa pead suutma end väljendada ilma end tagasi hoidmata ja ilma arvet pidamata. Sa tunned end nii vabalt, et võid kõike teha, näidata ja näha, tunda ja öelda ilma häbita, süümepiinadeta või tagajärgedele mõtlemata. Transtsendentne seks on spontaanne, vapper, loominguline, lahke ja vabastav.

Õndsus, rahu, transformatsioon, tervenemine

Ülimat seksi kogetakse kui harmooniat, rõõmu ja õnnetunnet. Transtsendentne seks on ilmutuslik kogemus mitte ainult vaimsel ja füüsilisel tasandil, vaid ka eksistentsiaalselt. Sellega avaneb aken uutele kogemustele ja energiale. Suurepärane seks muudab seda, kuidas mõistame maailma, iseend ja teisi. Seda kogetakse kui ilmutust, sest see tervendab ja laseb vabaks.

Uudishimu, suhterisk, lõbu

Erakordselt head seksi kogetakse kui üllatavat teekonda, toredat seiklust, mis pakub väljakutseid. Osalised on sellele seiklusele täielikult avatud ja nad lasevad oma loomulikul uudishimul ja instinktidel end juhtida, avastades uut iseenda kohta. Hea seks ei karda mänge, naeru ja segadust.

Haavatavus ja alistumine

Suurepärane seks nõuab seda, et laseksime oma tavapärasel kaitsel eemalduda, lastes lahti ärevusest, kalkuleerimisest ja oma egost, et alistuda oleviku tunnetele. See on alistumine andumise mõttes, kuid eeldab täielikku pühendumist oma partnerile ja tema usaldamist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles