Uus trendidieet – ülepäevapaast

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Maailma on vallutanud dieet, mis lubab ühel päeval õgida, et teisel päeval karmilt paastuda – väidetavalt viib selline vahelduvrežiim hõlpsasti ülemäärase rasva, vähendab haigestumisohtu ja pikendab eluiga.

Juba paarkümmend aastat tuntud olnud dieet on heaks kiidetud ka mitmete uuringutega, mis näitavad, et vahelduvpaast võib kaasa aidata pikaajalisele kaalukaotusele; vähendada diabeediohtu; alandada kolesterooli ja vererõhku ning pikendada eluiga, vahendab Õhtuleht.

Ülepäevapaastu võib pidada kaht moodi: esimene versioon näeb ette normaalsete toidupäevade vaheldumist täielike paastupäevadega, mil pruugitakse vaid teed, kohvi, vett ja suhkruvaba närimiskummi ning teise versiooni kohaselt süüakse ühel päeval tavapäraselt, järgmisel aga piiratakse kalorite kogust drastiliselt. Paastupäeval peaksid naised tarbima 400 ja mehed 500 kalori väärtuses toitu, mis peaks tavapärasest päevasest kalorikogusest moodustama 25–35 protsenti.

Kriitikute sõnul ei ole aga vahelduvdieeti siiani piisavalt põhjalikult uuritud, sest kuigi lühiajaliselt on dieedil tõepoolest hea mõju, siis pikema aja jooksul tehtud uuringud puuduvad ja tavatoitumise juurde naastes võivad kilod tagasi tulla.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles