Viis asja, millega viieaastane laps peaks ise hakkama saama

Linda Pärn
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Selleks, et laps aitaks koristada või saaks hakkama mõne muu kodutööga, ei pea kaua ootama. Enne kooli siirdumist võiks ta midagi juba osata ja ka oma toa korrasoleku eest ise vastutada.

Oma voodi korda tegemine

Kuigi sellest ei juhtu otseselt midagi halba, kui laps jätab hommikuti voodi tegemata, on siiski õhtul koju tulles tuba palju parem vaadata, kui tekk on sirgu. Viieaastane on igati võimeline enda voodit ise ära tegema, kohe pärast ärkamist, kirjutab Mommyish.

Mänguasjade kokkukorjamine

Kui ta oskab asju välja võtta, oskab ta neid ka tagasi panna. Kui hakkad iga päev mänguasju ise kokku korjama, siis saab sellest harjumus, mida on väga raske murda. Enda järel koristamine on aga elementaarne oskus.

Oma looma eest hoolitsemine

Viieaastane ei pea koeraga linna vahele jooksma minema, kuid ta saab loomadele süüa anda ja neid õigel ajal toast välja lasta. Väike vastutustunne mõjub lapsele harivalt.

Oma mänguala koristamine

Lisaks asjade kokku korjamisele saab viieaastane suurepäraselt hakkama ka tolmu pühkimisega. Lisaks ei tohiks talle raskusi valmistada enda töölaua pesemine, kui ta on meisterdades lauda määrinud.

Ema ja isa aitamine

Sul ei ole raske selgitada lapsele, miks ta peab oma asjad kokku korjama või voodi ära tegema. Võib-olla on raskem, aga veelgi olulisem, õpetada lapsele abivalmidust. Seetõttu olekski hea, kui paluksid mudilasel end kodutöödel aidata, ka kõige lihtsamate asjadega. Abistamine õpetab teda teiste vastu lahke olema.

Hea lugeja, milliseid ülesandeid võiks siia nimekirja veel lisada?
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles