Kuusteist asja, mida baarmen sulle ei ütle

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto on illustratiivne!
Foto on illustratiivne! Foto: Corbis / Scanpix

On asju, mida baarmen sulle kunagi otse välja ei ütle, aga tahaks öelda. Kui käid vähemalt kord kuus baarides, siis võiksid neid asju kindlasti teada.

Alljärgnevalt on välja toodud mõned punktid baarmenide endi kogemustest, näpunäidetest ja käitumise soovitustest baarikülastajatele baarinduse portaalist barprof.ee. Vahele on lisatud ka mõned huvitavad teadmised, mis võivad abiks olla meeldejääva baarikogemuse loomisel.

1. Karju, vilista ja lehvita leti ees oma rahaga ning ma jätan su meelega järjekorras ootama. Loo minuga silmside, naerata ja ma tulen nii pea, kui võimalik. Tea, mida sa tellida tahad ja hoia juba raha valmis, mitte ära hakka seda kotist või taskutest taga otsima tekitades leti ees «ummikut», pannes ka teisi kliente enda järgi ootama.

2. Ma teen palju rohkem, kui vaid segan jooke. Ma armastan baarmeni töö mitmekülgsust - olla psühholoog-kosjasobitaja ja meelelahutaja ühes isikus. Muidu ma ei töötakski baaris. Austa seda ja ma austan ka sind.

3. Mulle meeldib jagada teadmisi oma tööst. Kui mul ei ole parasjagu kiire, siis küsi julgelt mõne joogi kohta, mis sind huvitab või mõne huvitava kokteili sünniloo kohta. Sa õpid kindlasti palju uut ja huvitavat.

4. Paljudes baarides on loodud süsteem, mis annab võimaluse anda klientidele tasuta jooke. See on tark äri, mis aitab üles ehitada püsiklientuuri. Kui oled minult tasuta joogi saanud, siis ära unusta jootraha - see näitab tänulikkust žesti eest. Ja ära jumala pärast hakka kunagi baarmenilt tasuta jooke lunima. See on kõige kindlam viis neid tegelikult enam mitte kunagi saada.

5. Kui sul ei ole sularaha, siis jäta võimaluse korral avatud arve (osades baarides on see võimalik). Kaardimakse võtab kaks korda rohkem aega kui sularahamakse, nii et kui ma pean su kaarti 7 korda õhtu jooksul kaardimakse terminalist läbi laskma, siis on see korralik ajakulu nii sulle, mulle kui ka kõigile teistele klientidele. Lihtsalt mõtle sellele võimalusele.

6. Kui sa tellid rummkoolat, siis ütle mulle võimaluse korral kohe, kas heleda, tumeda või kuldse rummiga. Ma võtan tavaliselt automaatselt pudelirennist käsimüügi pudeli ja valan ning kui sa alles peale joogi valmimist ütled, et tahtsid hoopis kuldse rummiga, siis usu mind, see ei tee kumbagi meist õnnelikuks.

7. Ma oskan sulle väga hästi öelda, kas su kohting kulgeb hästi või mitte. Ja ma panen tähele, kui sa tood endaga igal nädalavahetusel kaasa uue kaaslase. Seega, kui sul on nõu vaja, siis vali moment kui mul ei ole kiire ja küsi julgelt.

8. Kui tunnete puhkemas meeletut kirehoogu, siis palun võtke omale tuba! Mitte kellelegi ei meeldi vaadata leti ees aelevat paarikest, eriti kui ühe partneri keel on juba teise kurgus. Ja usu mind - järgmisel päeval ei ole ka sul endal kõige lahedam oma kaaslaste kommentaare kuulata.

9. Tahad kangemat jooki? Pole probleemi... Telli see lihtsalt topelt ja palun arvesta, et pead ka selle eest topelt maksma. Baarmeni töö on seotud materiaalse vastutusega ja baarides on iga sentiliiter alkoholi arvel.

10. Kui ma olen su tasuta külaliste listi pannud, siis esiteks - austa mind niipalju, et tuled kohale. Paljudes kohtades on limiteeritud külastajate nimekiri ning ühel õhtul võib soovijate nimekiri olla sellest suurem. Ja teiseks - oleks kena, kui tuleksid mu leti juurest vähemalt läbi ja ütleksid tere. Südamlikud tänusõnad näitaks su head kasvatust ja suurendaksid võimalust ka järgmisel korral tasuta listi saada.

11. Arvad, et baarindus ei ole päris karjäär? Arva uuesti. Baarmenide teadmised ja ametioskused on tööjõuturul vägagi suure väärtusega ja meie professionaalsuse areng on suuresti aluseks sinu kvaliteetsemale meelelahutuskogemusele. Seega austa meid ja meie austame sind ning teeme enda poolt kõik, et muuta sinu baarikogemus meeldejäävaks.

12. Kui sa pole midagi halvasti teinud, siis teenindan sind rõõmuga. Kui ma keeldun sind teenindamast, siis enamasti on sellel kindel põhjus. Ole nii hea ja ära vaidle selle üle. Pigem mõtle natukene oma käitumise üle, et mis võis keeldumise põhjustada ja vajadusel vabanda viisakalt ning naudime koos õhtut rõõmsalt edasi.

13. Vaatamata heale välimusele ei ole ma leti taga lihtsalt «lihakäntsakas». Kui sa lööd mulle terve õhtu külge, siis tee seda vähemalt stiilselt. Üks headest võimalustest ennast meeldejäävamaks teha on mitte unustada jootraha.

14. Ära ürita tellida uut ringi jooke peale viimast lugu. Viimane lugu kehtib kõigile - ka sulle. Ka mina tahan koju minna - täpselt nii, nagu sina peale oma tööpäeva lõppu. PS! Pärast klientide lahkumist jätkub meie töö veel vähemalt tund aega baari korda seades.

15. Kui sa lähed oma partneriga tülli, siis ära palu minul valida, kellel oli õigus ja kellel mitte, isegi kui ma kogu vaidlust pealt kuulsin. Pole olemas nii suurt jootraha, et tirida mind perenõustaja rolli täitma.

16. Te kõik võiksite võimaluse korral tegeleda oma elus vähemalt mõned päevad baarindusega. Usu mind, sa õpid nende päevadega rohkem inimeste kohta, kui ükskõik millisel suhtlemiskoolitusel.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles