Jõusaali etikett – milliste kommetega trenni minna?

Kerti Kulper
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Oled jõusaalis higine ja igatsed duši alla, kuid see ei tähenda, et peaksid kombed ukse taha jätma.

Veelgi enam, kohas, mis on rahvast täis ja kõik üksteise võidu higistavad, on veelgi olulisem säilitada häid kombeid. Woman’s Day pani kokku kümme käsku-keeldu, mida iga jõusaalis käija peaks teadma.

1. Kõnedele vasta väljaspool jõusaali.

Trenni ajal telefoniga rääkimine segab teisi jõusaali külastajaid ja häirib tõsiselt ka su enda treeningut. Jäta mobiil kappi ja su kaastreenijad ning vöökoht tänavad sind.

2. Ära hõiva trenažööri liiga kaua.

Kui jõusaalis on palju rahvast ja näed, et teised soovivad ka sinu masinat kasutada, ära tee sellel liiga kaua trenni. Treenerite sõnul piisab näiteks 30 minutist jooksulindil, et keha saaks vajaliku koormuse ning siis on paras aeg trenažöör järgmisele soovijale loovutada. Samuti ära hoia enda kõrval olevaid masinaid kinni, sest ootad sõbrannat.

3. Kasuta õigeid raskusi.

Ära kasuta hantleid, mida sa pole võimeline turvaliselt ja vaikselt kasutama. Tihtipeale asetatakse hantlid tagasi suure käraga, kuid see segab teisi treenijaid ja tõmbab tähelepanu.

4. Palu abi.

Kui sa pole kindel, kuidas mingit masinat kasutada, palu abi. Valesti treenides on oht enesele tõsiselt viga teha.

5. Saabu grupitreeningusse õigel ajal.

Treenerid võivad kasutada esimesi trenniminuteid, et selgitada, mida antud tunnis tegema hakatakse. Lisaks tehakse tunni alguses sooja. New Yorgis on mitmeid spordiklubisid, kus palutakse külastajatel mitte treeningut segama minna, kui tund on juba alanud.

6. Kui kavatsed treeningtunnist varem lahkuda, teavita sellest treenerit.

Treenerid kinnitavad, et kui keegi hakkab keset trenni oma asju kokku korjama ja lahkuma, segab see kogu rühma treeningut. Viisakam on eelnevalt oma lahkumist mainida ja omale treeningplats ukse lähedale võtta.

7. Austa teiste inimeste ruumi.

Rühmatreeningus ära ole liialt teiste lähedal. Veendu, et sul ja teistel oleks piisavalt ruumi enese liigutamiseks. Treenerid soovitavad leida koht, kust näed ennast peeglist ja kust ka teised end näha saavad.

8. Ole vaikselt.

Saunad on terviseklubides mõeldud lõõgastumiseks, kuid paljud kasutavad neid sõprade-sõbrannadega jutustamiseks. See segab teisi külastajaid, kes üritavad rahu leida.

9. Kasuta riietusruumi.

Isegi kui sulle ei meeldi spordiklubis duši all käia või riideid vahetada, kasuta siiski riietusruumi, et oma isiklikud asjad sinna jätta.

10. Käitu riietusruumis korralikult ja jäta kapp puhtaks.

Ära laota oma riideid laiali ning ära viska midagi maha, sest keegi võib selle otsa komistada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles