Kuidas oma lapsele parim eeskuju olla?

Kerti Kulper
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Eeskujud ja kangelased on olulisel kohal lapse arengus ja kasvamises. Ameerika laste ja noorukite psühhiaatriaakadeemia andmetel on paljude laste jaoks just vanemad kõige tähtsamateks eeskujudeks.

Doktor Robyn Silverman, laste ja teismeliste arengu spetsialist, ütles, et eeskujud annavad lastele aimu kui kõrgele on elus võimalik tõusta (või negatiivsemal juhul, kui madalale langeda), kirjutab GalTime.

Silvermani sõnul soovitab tema lastevanematel leida oma lastele erinevaid eeskujusid. «Eeskujuks ei saa olla ainult vanem ise,» sõnas Silverman. «Samuti ei saa selleks olla keegi televiisorist. Lapsel peab olema mitmeid eeskujusid: õpetaja koolis, treener jalgpallitrennis, viis aastat vanem naabripoiss – need peavad olema reaalsed inimesed.»

Kuigi ideaalis võiks lapsel olla mitmeid positiivseid eeskujusid, langeb peamine vastutus siiski vanemate õlule, kes peavad lastele eeskuju näitama. Vanemate mõju lapsele määrab selle, milliseks kujuneb nende võsukese täiskasvanuelu.

Mida vanemad siis teha saaks, et oma lastele parimaks eeskujuks olla?

1. Näidake tasakaalu töö ja mängu vahel.

2. Õpetage lastele eesmärkide püstitamist.

3. Näidake ja õpetage, kuidas positiivseid otsuseid langetada.

4. Tunnistage ja vabandage, kui olete teinud vea. See on oluline, sest lapsed eeldavad, et eeskujud on ideaalsed, kuid on tähtis neile selgeks teha, et pole oluline olla ideaalne.

5. Olge sellised nagu tahate, et teie lapsed oleks. Kui sa ei taha, et su laps midagi teeks või ütleks, siis ära tee ega ütle seda ka ise. Ole keegi, kel on värvikas karakter ja kelle üle tunneksid uhkust. Laps peab mõistma, et täiskasvanu on enda üle uhke, töötab oma eesmärkide nimel ja suudab olla edukas valitud alal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles