Paarisuhte kiirkursuse 4. osa: teadlik tutvumine kui uus lähenemine suhte loomisele

Linda Pärn
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kohting
Kohting Foto: SCANPIX

Suhtenõustaja Imbi Viirok on koostanud 6-osalise kiirkursuse hea püsisuhte loomiseks. Loe kursuse neljandat osa, mis tutvustab teadlikku lähenemist suhte loomisele.

Teadliku tutvumise aluseks on teadlikud valikud, mis on suunatud pikaajalise õnneliku suhte loomisele. Nendest teguritest, mis panevad kaaslasesse armuma ei piisa sageli pikaajaliseks heaks paarisuhteks. Viimast aitab luua teadlik lähenemine tutvumisele.

Mõnele inimesele võib tunduda läbimõeldud tegutsemine kaaslase otsimisel hirmutav ja liiga äriplaanile sarnanev. Kui aga karjääri arendamiseks teeme teadlikke plaane ja õpime vajalikke oskusi, siis miks selle kõige olulisema asja oma elus – õnneliku paarisuhte – peaks jätma juhuse hooleks?

Kui sa otsid püsisuhet ja oled enda jaoks hästi selgeks mõelnud, mida sa soovid, siis võib just see uus lähenemine tutvumisele avada sulle uusi võimalusi.

Teadliku tutvumise eesmärk on võimalikult paljude inimestega põgusalt tutvuda ja põhjalikuma tutvuse peale aega panustada vaid siis, kui sobivuse tõenäosus on suur.

Teadliku tutvumise tegevused võib jagada neljaks etapiks:

1. Tutvuste loomine

See on aktiivne suhtlemine ja uute inimestega tutvumine ringkondades, kus sobiva kaaslase leidmine on tõenäone.

2. Esimene valik

See on lühike vestlus inimesega, mille põhjal saad otsustada, kas üldse soovid temaga lähemalt tuttavaks saada või mitte.

Soovitus: Vaata üle oma kolm kõige olulisemat nõudmist suhtele ning mõtle välja paar küsimust, mida sobib vestluskaaslase käest kohe vestluse alguses küsida. Ilmselt pole tark esimese paari minuti jooksul uurida, mitut last vestluskaaslane soovib, kuid tema pereväärtuste või muu sinu jaoks olulise kohta aimu saada on leidliku teemavalikuga kindlasti võimalik.

3. Sobivuse hindamine

Pikemate vestluste käigus saad hinnata, kas selle inimesega koos võiks sinu hea suhte valem olla täidetud. See võib aega võtta paarist tunnist kuni mitme nädalani. Siin etapis ei tasu kiirustada, õpi inimest kõigepealt vestluste põhjal tundma. Kiirustamine lõpeb sageli mini-abieluga, mis võib piirata sinu võimalusi luua pikaajaline õnnelik suhe.

Soovitus: Oluline oskus selles etapis on «ei» ütlemise oskus. Enamus kaaslasi, keda sa kohtad, ei ole sinu jaoks sobivad. See on täiesti normaalne ja ära lase sel ennast heidutada. Pea meeles, et vaid siis kui oskad öelda «ei» sellele, mida sa ei soovi, annad sa võimaluse sellele, mida sa tegelikult soovid.

4. Sobivuse testimine

Sobivust testima tasub hakata vaid juhul, kui vestluste põhjal tundub, et sinu hea suhte nõudmised selle inimesega on täidetud. Enne kui sa ennast emotsionaalselt sügavalt seod, tasub nüüd järele proovida, kui hästi kaaslase sõnad ja tegelik käitumine kokku langevad. Alles siin etapis tasub ette võtta romantilised kohtumised. Kuid ära veel käitu nii nagu oleksid suhtes, ole vaba ja teistele võimalustele avatud seni, kuni oled kaaslase sobivuses veendunud.

Soovitus: Kui tunned, et kaaslane ei vasta sinu ootustele, mõtle sellele, et see inimene on väärt partnerit, kes armastab tema juures kõike ning täpselt sedasama oled väärt ka sina!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles