Suurimad vead, mida naised toitumisel teevad

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Jälgid oma toitumist ja tead, mis on tervislik. Kiire elutempo juures söövad aga paljud naised endalegi märkamatult liiga palju tervistkahjustavaid toitusid ning tarbivad liiga vähe seda, mida nende keha vajab.

Sööd liiga palju soola

Soovitavalt ei tohiks päevane tarbitud soolakogus ületada viit grammi, kirjutab womansday.com. Paraku söövad aga inimesed soola sageli kõvasti rohkem, kui tohiks. Enamus soolast, mis me endale sisse sööme, tuleb töödeldud toidust ja valmistoidust, mitte meie enda soolatopsist.

Sööd liiga palju suhkrut

Suhkur, mida sa lisad oma kohvitassi, ei ole peamine süüalune. Suhkrut leidub ka paljudes toitudes, kus sa ei oska seda oodatagi. Kuna suhkrurikkad toidud toovad sulle ainult kaloreid, mitte vajalikke toitaineid, siis on väga oluline, et sa jälgiksid, mida sööd. Suhkrut võib olla lisatud mitmetesse mahladesse, teejookidesse, energiajookidesse, limonaadidesse ja ka madala rasvasisaldusega toitudesse, et nende maiste tuleks tugevamini esile.

Vajad rohkem kiudaineid

Kiudained aeglustavad toidu seedimise tempot, mistõttu püsib energiatase stabiilsena ja kõht on kauem täis. Süües kiudaineterohket toitu väldid kõhukinnisust, südamehaigusi ja diabeeti. Naised vajavad päevad 25 grammi kiudaineid, kuigi enamik meist tarbib neid vaid 10-15 grammi. Söö ube ja teisi kaunvilju ning koduõunu söö koos koortega.

Sa ei söö piisavalt valku

Kui sa ei söö valgurikast toitu, siis läheb kõht kiiresti tühjaks. Söö hommikusöögiks röstsaia asemel üks muna ja pead palju kauem vastu. Söö sagedasti valgurikkaid toitusid, nagu näiteks muna, kodujuust, jogurt, juust, pähklid, seemned, oad.

Sööd liiga palju punast ja töödeldud liha

Lihas on küll rohkelt valke, kuid punane liha ja erinevad lihatooted ei ole tervislikud, kui neid liiga palju süüa. Üks lihaports ei tohiks olla suurem kui kaardipaki suurune tükk. Töödeldud liha võiksid süüa veidi pigem maitse pärast, kuid ära tee sellest eine keset. Suurema taldrikust peaks enda alla katma aedviljad ja salat.

Sa ei joo piisavalt vett

Kui sa ei joo piisavalt vett, siis võid tunda näljatunnet ka siis, kui sa tegelikult veel sööki ei vaja. Kuigi vee joomise vajadus oleneb suuresti ka teistest tingimustest (näiteks kui palav on või kui palju vedelikke oled saanud puuviljadest või muust toidust), siis üldine soovitus on, et võiksid päevas juua 6 kuni 8 klaasi vett. Kui tahad midagi näksida, siis joo enne veidi vett ja vaata, kas pärast seda tunned ka vajadust midagi hamba alla pista.

Tarbid liiga palju süsivesikuid

Süsivesikud on inimese peamine energiaallikas. Viga on aga selles, et paljud inimesed söövad neid liiga palju. Süsivesikuid leidub peale makaronide ja saia ka puuviljades, juurviljades, kaunviljades ja teraviljades. Seega peaksid vältima töödeldud toitusid nagu näiteks saiakesed ja teised pagaritooted, sest neis ei ole vajalikke kiudaineid.

Jätad toidukordi vahele

See on siit nimekirjast üks suurim toitumisviga. Palju on räägitud sellest, et inimesed, kes jätavad toidukordi vahele, on ülekaalulised. Eriti kehtib see hommikusöögi kohta. Söö hommikusööki esimese tunni jooksul pärast ärkamist. Kui sa ei suuda seda nautida, siis näksi kasvõi midagi lihtsat – söö üks banaan või väike topsike jogurtit. Päevasteks vahepaladeks sobivad hästi samuti jogurt, juustupulgad, aedviljad ja mandlid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles