Kas ilu võib rikkuda võimaluse heaks abieluks?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paul Newman ja Joanne Woodward filmis "From the Terrace" aastal 1960.
Paul Newman ja Joanne Woodward filmis "From the Terrace" aastal 1960. Foto: SCANPIX

Psühholoog ja suheteuurija Shauna Springer arutleb portaalis Psychology Today, mil moel saab füüsiline ilu abieluõnne rikkuda.

Ei saa öelda, et kõigil ilusatel inimestel oleks halvad suhted või katkised abielud. Uuringud ja kaine mõistus viitavad, et ilusatel inimestel on ilmselt parem valik, kui nad endale partnerit otsivad. Ilu võib tuua elus ka teisi eeliseid – näiteks pakutakse silmatorkava välimusega meestele ja naistele paremaid karjäärivõimalusi ja neile antakse nende eksimused kergemini andeks.

Kui ilusatel inimestel on kaaslast otsides suurem valik, siis kas nende suhted on ka õnnelikumad? Võib-olla mitte. Võtame või kõigile tuntud Hollywoodi staarid, kel on näost näha, et nad on võitnud geneetilise loterii. Nende lakkamatud lahutused ja petmised on kõigile teada.

Esineb vaid üksikuid häid näiteid, mis kinnitavad reeglit. Näiteks olid Paul Newman ja Joanne Woodward õnnelikult abielus kuni Paul 2008. aastal suri. Üldiselt võiks meediakajastuse põhjal eeldada, et hea abielu on seda harvem nähtus, mida atraktiivsemate inimestega tegemist on. Kahtlemata on lahutusteks väga palju erinevaid põhjuseid, kuid kas ilu võiks olla neist üheks? Kas võib olla, et ilu on abieluõnneks ebasoodne tingimus?

Paarisuhtepsühholoogias on teooria, et traumaatilise kogemusega inimesed valivad tulevikus suurema tõenäosusega endale vägivaldse partneri. Samuti valivad ilusa välimusega inimesed endale kehva partneri. Näiteks…

  • Need, kes valivad majanduslikel või seksuaalsetel põhjustel pealiskaudse suhte, armastava ja austava suhte asemel.
  • Need, kes kohtlevad oma partnerit suurema tõenäosusega kui enda omandit.
  • Need, kes panevad rõhku välisele muljele ja edule, et teha tasa enda halba iseloomu.
  • Need, kel on suur tõmme ilu vastu ja kes on koheselt valmis oma kallima noorema ja ilusama eksemplari vastu välja vahetama.

Neile, kes on juba abielu alguses vaimustuses vaid teineteise välimusest, võib elu tuua ebameeldivaid üllatusi. Näiteks on sageli just kõige ilusamad inimesed kõige ebakindlamad. Nagu varakad inimesed, peavad ka nägusad pidevalt mõtlema sellele, et miks inimesed nendega suhelda tahavad ja mida nad tegelikult otsivad, kui nendega suhtesse astuvad. Nad peavad muretsema, kas nende sõbrad on tõelised sõbrad või neisse kiindutakse pelgalt välimuse pärast.

Silmatorkav ilu on sotsiaalne kapital, kuid kui teised suhtuvad sellesse samuti, siis võib inimesel tugeva karakteri kujundamine raskeks muutuda. Kahtlemata on inimesi, kes on ilusad nii seest kui väljast. Võib aga ka juhtuda, et kui inimene on harjunud oma välimuse pärast kõike kergesti saama, siis puudub tal kogemus suure pettumusega ja ta ei oska negatiivsete tunnetega hakkama saada.

Võib-olla seetõttu käituvadki nii paljud kaunitarid kui hellitatud väikelapsed, sest nad eeldavad, et kõik nende soovid täidetakse vähese vastupanuga. Kui soov jääb täitmata, võib sellele järgneda lapsik jonn, mis tekitab partneris vastumeelsust.

Kuigi välised omaduse pakuvad silmailu, siis on armastus ja austus palju kestvamad. Seega, kuigi võiks eeldada, et ilu ei saa kunagi olla puuduseks, siis suhete puhul võib juhtuda, et see muutub kestvale ja armastavale suhtele komistuskiviks.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles