Kuidas laste suvine unerežiim sügisese vastu vahetada?

Kerti Kulper
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Pärast suviseid laagreid, loomaaia külastusi ja ujumist võib olla keeruline lapsi jälle sügise rutiiniga harjutada, kui ärgata tuleb kell kuus või kell seitse.

Enamikul lastest on suvel täiesti teine unerežiim kui kooliajal. Kuidas harjutada last varem ärkama, et septembri alguses ei valitseks hommikuti kodus kaos? Huff Post annab mõned nõuanded.

1. Sea märkamatult paika uus uneaeg

Keha tuleks harjutada varem ärkama umbes kaks nädalat enne kooli algust. Kui nihutad uneaega igal õhtul mõne minuti võrra, ei pane lapsed seda tähelegi. Oluline on see, et muutus poleks esimese hooga liiga suur, alusta väikesest kellaaja nihutamisest.

2. Järgi uut unegraafikut

Kuigi suve lõpus võib olla suur kiusatus magada poole päevani ja lasta ka lapsel seda teha, tuleks siiski kinni pidada kindlast kellaajast, mis oleks sügisese graafikuga võimalikult lähedane. Isegi nädalavahetusel tasuks lapsed üles ajada, et neil oleks koolipäevadel kergem ärgata.

Ekspertide sõnul ei tähenda see, et laps tuleks üles ajada ja lasta tal paar tundi multikaid vaadata. Ei, tal peaks olema piisavalt aega, et teha hommikused protseduurid – pesema näo ja hambad –, panna riidesse ja hommikust süüa.

3. Lase endasse hommikune päike

Kuigi talveperioodil on seda keeruline teha, tuleks hommikuti võimalikult palju päikese käes olla. Hommikul valguse nägemine saadab ajule signaali, et on aeg ärkvel olla.

4. Muuda suviseid söömisharjumusi

Suvel lubasid lastel jäätiseautost jäätist osta, kuid sügiseks valmistudes tuleks söömisharjumused tervislikumaks muuta, sest need mõjutavad und. Lastel tuleks piirata näiteks šokolaadi söömist, sest šokolaadis on kofeiini, mis väiksed lapsed liiga energiliseks muudab.

5. Jäta lõunauinakud vahele

Suurel osal koolilastest pole koolipäevadel võimalik lõunauinakuid teha, seega kui nad suvel on harjunud vahepeal magama, ürita seda harjumust muuta. Lõunauinakud lükkavad õhtuse uneaja edasi ning see rikuks teie unegraafikut.

6. Näita lastele eeskuju

Ka sina ise peaksid hakkama sügisel varem üles ärkama, seetõttu näita juba suve lõpus lastele eeskuju. Õigel ajal ärgates on sul piisavalt aega, et laste seljakotid üle vaadata ja hommikusöök lauale panna.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles