Joogaõpetaja: kui elaksime südamest, kaoks kõik probleemid

Kerti Kulper
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Jocke Salokorpi

Joogaõpetaja ja Tallinna Ashtanga Jooga Kooli üks asutaja Jocke Salokorpi on inimene, kelle puhul tundub, et ta elab ja hingab jooga nimel. Ta ise ütleb, et jooga ei tohiks olla eesmärk, vaid hoopis tööriist, mida kasutada eesmärgini jõudmiseks.

Märkimisväärne on mehe puhul veel see, et enda sõnul üritab ta võimalikult vähe mõelda ning elada pigem südamega. Tema lähenemine elule on selline, et kui inimesed kuulaksid ja elaksid südamest, kaoks kõik probleemid.

Tugeva soome aktsendiga eesti keelt rääkiv Salokorpi pole terve elu joogaga tegelenud, küll aga on ta tugeva sportliku taustaga. Ta puutus joogaga esmakordselt kokku kaksteist aastat tagasi, kui osales ühes ashtanga jooga töötoas. Enda sõnul tundis ta koheselt, et tegemist on millegi väga võimsaga. Sellest jäi tema sisse joogapisik ja tõsisemalt on Salokorpi joogaga tegelenud viimased seitse aastat.

Enne ashtanga joogat andis Salokorpi fitness jooga tunde. «Ma tulen terviseklubide maailmast. Koolitasin body pump'i ja body combat'i treenereid, juhendasin body balance'i ja siserattatunde,» selgitas ta.

Siiski tundis ta, et sellest ei piisa ning mees hakkas otsima tasakaalu ja rahu. «Siis ma veel ei teadnud, mida ma otsin, alles pärast sain aru, et otsisin elu sügavamat poolt,» lausus Salokorpi.

«Jooga on filosoofia,» jutustas Salokorpi rahulikul häälel. «See on tööriist, mida kasutada selleks, et üles ärgata. Et aru saada, kes sa oled ja mis on elu mõte. Miks me siin oleme. Enne, kui ma joogaga ei tegelenud, siis ma kunagi ei küsinud, mis on elu eesmärk. Elu oli pinnapealne, sellel puudus sügavus. Joogat tehes mind aga huvitab see, miks me siin oleme. Kui me hakkame seda küsima ja oleme nendele asjadele avatud, hakkavad head asjad juhtuma.»

Küsimuse peale, kuidas elu teda Eestisse juhatas, vastab Salokorpi, et kohtus oma naisega Soomes. Salokorpi naine on endine aeroobikatreener ja nüüd jooga tunde andev Terje Hakman-Salokorpi.

«Olime Soomes, tegime tööd, hakkasime joogaga tegelema ja märkasime, et meie elu polnud täpselt selline, mida me tahtsime,» rääkis mees. «Jooga muutis meid teadlikumaks. Tundsime, et see elu pole meile sobiv ja hakkasime erinevaid variante otsima. Üheks võimaliseks oli Eestisse kolida ja nii tegimegi.» Salokorpi sõnul on nad selle otsusega väga rahul.

Tuur «Yogi on the Bike»

Septembri alguses plaanib Jocke Salokorpi sõita rattaga mööda Eestit ja korraldada suuremates linnades jooga töötubasid.

Mõte jalgrattaga mööda Eestit sõita ja jooga töötubasid teha tuli Salokorpi sõnul spontaanselt. «Olen viimasel ajal palju rattaga sõitnud, eelmisel kuul sõitsin 1200 kilomeetrit. Sõitsin Haapsalu joogafestivalilt rattaga koju Sauele ja mõtlesin, et ma ju saaksin teha sellise tuuri,» lausus Salokorpi.

«Tavaliselt otsivad inimesed vabandusi, miks mitte teha asju, aga kui ma teen sellise rattatuuri – ma sõidan 600 kilomeetrit rattaga ja teen jooga töötubasid –, siis see peaks näitama inimestele, et võib-olla alati ei pea otsima vabandusi või lahendusi, kõik on võimalik,» selgitas ta oma tuuri tagamaid.

Jalgrattaga linnast linna sõidab joogatreener põhiliselt üksinda, mõnele distantsile tulevad kaaslased seltsiks.

Rattatuuri üheks eesmärgiks on Salokorpi sõnul see, et ta saab jagada seda, mida armastab, teiste inimestega. Kuna tuuri raames toimuvate töötubade eest tasumine on annetuspõhine, siis peaks kõigil inimestel olema huvi korral võimalus joogast osa saada. Tema suhtumine on, et inimene tuleb ja maksab nii palju, kui ta oma südames õigeks peab.

Salokorpi lisas, et tema ei oota sellelt tuurilt midagi, peale selle, et jagada oma teadmisi. «Üks oluline point on see, et inimeste mõtlemine liiguks meelest südamesse,» lausus ta. «Loomulikult on tore, kui tuleb palju inimesi, siis on hea energia, aga kui ei tule, siis see on ka okei.»

Salokorpi on mõelnud juba ka järgmise aasta tuuri peale, tema sõnul oleks üheks võimaluseks sõita näiteks saartele ja sealt edasi laevaga Lätti.

Sel aastal toimuva tuuri täpsed kuupäevad on 5.-9. september. Tuuri alguseks on Haapsalu, sellele järgnevad Pärnu, Tartu ja Rakvere.

Rohkem infot joogi rattatuuri kohta ja kuupäevad-kellaajad leiad SIIT!

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles