Millest sõltub laste erinev reaktsioon vanemate lahutusele?

Kerti Kulper
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Uuringute käigus on selgunud, et lapsed reageerivad vanemate lahutusele väga erineval moel. Mis võib olla selle põhjuseks?

Teadlased on välja selgitanud näiteks selle, et lapsed, kes elavad madalama sissetulekuga peredes, elavad lahutust raskemalt üle. Kuid sellest avastusest hoolimata on lapsi, kes saavad vanemate lahutusest väga kergelt üle ega põe peaaegu üldse, vahendab Huff Post.

Mis nendes lastes siis teistmoodi on? Inimese arengut mõjutab suuresti bioloogia ja palju on uuritud seda, kuidas geenid mõjutavad laste heaolu. Kas on võimalik, et eksisteerivad «kaitsvad» geenid, mis muudavad mõned lapsed kaitsetumaks, kui peres toimuvad muutused?

Esther Nederhof ja tema kolleegid viisid läbi uuringu, milles vaadeldi, kuidas geenid ja perekondlik ümbrus võivad mõjutada laste elu, kelle vanemad on lahutatud. Uuringus jälgiti üle tuhande teismelise vanuses 11 kuni 16.

Teadlased mõõtsid dopamiini geene, mis on olulised mõistmaks agressiivset ja antisotsiaalset käitumist ning mida on seostatud teiste sotsiaalse keskkonna variatsioonidega.

Selgus, et dopamiini genotüübiga noortel, kelle vanemad olid lahutatud, esines rohkem antisotsiaalset käitumist.

Uuringu tulemuste põhjal järeldati, et teatud geenid muudavad mõned lapsed haavatavamaks, kui vanemad juhtuvad lahutama. Teadlased lisasid, et see on esimene sellelaadne uuring ja täpsemate järelduste tegemiseks tuleks veel uuringuid läbi viia.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles