Hennamaalingud – looduslik viis enese kaunistamiseks

Kerti Kulper
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Kristel Ots

Kas oled kunagi mõnel väliüritusel märganud telke, kus tehakse hennamaalinguid? Naised lahkuvad rahulolevalt hennakunstniku kindla käe alt pruuni värvi lillede või muu mustriga käel või jalal, mis nende ihu kuni kaks nädalat võib kaunistada.

Kuidas üks hennamaaling siis tehakse? Henna tegemiseks kasutatakse hennapastat, mis on pruuni värvi, taimse lõhnaga ja 100 protsenti looduslik. Hennamaalinguid võib teha tervele kehale, kuid arvestada tuleks sellega, et maaling võib nahal püsida mitu nädalat, seega tasub enne kaaluda, kas teha pildike nähtavale kohale või pigem varju.

Hennaasjatundja Kristel Ots on hennamaalinguid teinud alates 2010. aastast. Huvi asja vastu olevat tekkinud kaks aastat varem Indias pulmas käies, kus ta hennamaalingu teha lasi. «Kuna tunnen huvi kunsti ja igasuguse ornamentika vastu, siis kaks asja kokku pannes sai minust hennakunstnik,» selgitas ta.

Otsa sõnul segatakse hennapasta kokku kuivatatud lehtedest, suhkrust ja sidrunimahlast. Pasta kantakse nahale spetsiaalsete aplikaatorite abil, mis kordagi nahka ei puuduta – nahaga on kokkupuutes vaid pasta.

Kui hennakunstnik on pildiga lõpetanud, tasuks meeles pidada, et hennat ei tohi hakata ise maha nokkima. Pastal peab esialgu laskma korralikult ära kuivada ning siis kuivanud pastat võimalikult kaua nahal hoida, kuni see ise maha hakkab kooruma.

Algselt on maaling oranži värvi, aja jooksul muutub aga järjest pruunimaks.

Veebilehe Henna.ee andmetel püsib hennamaaling nahal keskmiselt kaks nädalat. Maalingu püsimine sõltub sellest, kui palju maaling veega kokku puutub. Lisaks veele mõjutavad maalingu püsimist näiteks saunas käimine ja raseerimine. Hennavärv imbub ainult surnud ja surevasse nahka, naha uuenedes kaovad värvitud rakud ja sellega koos ka maaling.

Millega tasuks ettevaatlik olla?

Kindlasti tasub meeles pidada, et hennapasta värvus peab olema tumepruun või kergelt tumeroheline. Otsa sõnul kasutatakse ka «musta hennat», et tekiks musta värvi tätoveeringulaadne tulemus, sellest võib aga arm jääda või kujuneda allergia.

«Henna ei ole kunagi must,» ütles Ots. «Henna on pärast pasta maha võtmist nahal oranžikas ning 48 tunni möödudes saavutab maksimaalse värvuse, mis on pruun või punakaspruun, olenevalt henna pulbrist.»

Küsimusele, kas henna suhtes on ka teatud vastunäidustusi, vastas Ots, et kuna hennapasta segatakse kokku hapu mahlaga, siis võib probleeme esineda neil, kes on tsitruseliste või mõne eeterliku õli suhtes allergilised. Ta soovitas alati eelnevalt hennategijalt uurida, mis on pasta sees ja millist õli on kasutatud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles