Söödavad seemned – miks ja kuidas neid tarbida?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Lisaks linaseemnetele on seemnemaailmas veel palju liike, mis sobivad hästi toitudesse ja on kasulikud.

Kas oled seesami- või kõrvitsaseemneid proovinud? Või tead, kui kasulikud on lapsepõlvest tuttavad päevalilleseemned? Neid saab lisada näiteks küpsetistesse, lisaks mõnusale maitsele mõjuvad seemned tervisele hästi, kirjutab CookingLight.com.

Seesamiseemned

Lastele võivad seesamiseemned tuttavad olla kiirtoidurestoranide saiakuklitelt, kuid nende kasutusvõimalused on tunduvalt laiemad. Seesamiseemned on väga populaarsed aasiapärastes toitudes, need lisavad kergelt pähklist maitset ja mõnusa krõmpsumise igale roale.

Seesamiseemned annavad kaltsiumi, rauda, magneesiumi, fosforit, tsinki, B-vitamiini ja kiudaineid. Uus uuring näitas, et tänu antioksüdantidele vähendab seesamiõli põletikke ja parandab aju tervist.

Kuidas neid tarbida? Lisa seemneid salatitesse, vokiroogadesse, kastmetesse kala või kana peale või puista seemneid leivale-saiale ja aurutatud juurviljadele. Seemneid võib enne kasutamist kergelt röstida.

Kõrvitsaseemned

Kõrvitsaseemneid ja -taimi on aegade jooksul kasutatud paljudes riikides traditsioonilises meditsiinis. Kõrvitsaseemned parandavad eesnäärme tööd ning pakuvad põletikke ja kolesterooli alandavat toimet. Kergelt magusa ja pähklise maitsega seemned on natuke nätske sisuga.

Kõrvitsaseemnetes on vähem rasva kui teistes seemnetes ning need annavad vajalikke mineraale nagu raud, magneesium ja kaalium. Kõrvitsaseemned tasuks kõrvitsa puhastamisel eemaldada ja kuivama panna. Õlikõrvitsa seemned on kohe söödavad, tavalise kõrvitsa seemnetel tuleks valge kest eemaldada.

Kuidas neid tarbida? Kõrvitsaseemneid võib näksida ka paljalt, kuid samas sobivad need hästi salatitesse või hommikusöögihelveste sisse. Neid võib lisada ka küpsetistele.

Päevalilleseemned

Päevalilleseemned on küll pisikesed, aga võimsad – need on ideaalsed valgu, raua, tsingi, kiudaine ja E-vitamiini allikad. E-vitamiin aitab peatada vananemist, mõjub hästi immuunsussüsteemile ja aitab ennetada südameveresoonkonna haigusi.

Päevalilleseemnetes on neli korda rohkem antioksüdante kui mustikates, kreeka pähklites ja maapähklites. Seemned aitavad alandada vererõhku ja halba kolesterooli.

Kuidas neid tarbida? Lisa salatitele, vokiroogadele või söö snäkina. Päevalilleseemned sobivad ka saiade ja muffinite sisse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles