Kümme asja, mida ema ei tohiks tütrele öelda

Kerti Kulper
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kas pisikese tüdruku jaoks on midagi olulisemat kui oma ema arvamus temast? Võib-olla see, mida ema talle ütleb.

Emad on tüdrukute jaoks terve maailm, seega kui ema ütleb tütrele midagi negatiivset, võtab tütar seda südamesse ja võib seda oma teadvuses aastaid hoida. Tihtipeale võib selle tulemuseks olla tütre madal enesehinnang. Isegi täiskasvanuna ei taha me kuulda, kuidas ema meie otsustes kahtleb. Jah, naised tahavad emade nõuandeid, aga mitte nende karmi kriitikat, kirjutab Babble.com.

Ole tütarlapselikum

Ema võib ju olla naiselik lilleke, aga kui tütre loomuses on olla poisilik, ära ürita teda muuta. Kui emale meeldivad sitsikleidid ja kõrged kingad, peaks ta need jätma oma garderoobi, mitte neid peale suruma oma tütrele, kes pole neist üldse huvitatud.

Sa pole ilus

Ema ei pruugi seda lapsele otse öelda, aga pisiasjad tema käitumises annavad tütrele vihjeid, et ema arvates pole ta piisavalt ilus.

Ära ole ebaviisakas

Mõnikord tuleb elus ka ebaviisakas olla. Tihti on vaja enese eest seista. Vanamoodne mõtteviis, et tüdrukud peavad alati kenad olema, arendab inimesi, kes tahavad tingimata kõigile meele järgi olla. Nad teevad kõik teised õnnelikuks, aga vihkavad iseennast.

Sa pole kunagi suuteline seda tegema

Olgu kõnealuseks teemaks teadlaseks või presidendiks saamine, võistluse võitmine või matemaatikaolümpiaad – iga kord, kui ütled tüdrukule, et ta pole võimeline midagi tegema, loob see negatiivset mõttemustrit tema ajus. Peagi hakkab ta ise uskuma, et pole suuteline paljusid asju tegema ja lõpetab üleüldse proovimise.

Kas sa tõesti sööd seda?

Või «see läheb otse su reitesse». Ema sõnad teismelise toitumise kohta võivad tekitada eluaegseid söömishäireid.

Su bioloogiline kell tiksub

Sõnad teevad ka täiskasvanutele haiget. Emadel on kombeks kogu naise elu taandada sellele, et tuleb leida mees ja lapsed sünnitada. Need sõnad teevad eriti haiget siis, kui tahad lapsi saada, kuid see pole veel õnnestunud.

Ära end mustaks tee

Tüdrukud peaksid kõike kogema samamoodi nagu poisid. Mõnele tüdrukule meeldib mudaga mängida, see teeb teda õnnelikuks, miks siis keelata? Takistad tütrel paljude asjadega tegelemast, kui käsid tal kogu aeg oma riideid ja ennast puhtana hoida. Lapsed peavadki end ära määrima – nii poisid kui tüdrukud!

Mida teised tüdrukud küll mõtleks?

Su tütar ei taha minna klassiõe sünnipäevale, võimlemistrenni või kogu aeg kleite kanda. Emad ei peaks oma tütreid panema kahtlema küsides: «Mida su sõbrad sellest küll arvaks?» Sellisel juhul hakkab laps kõiki otsuseid langetades mõtlema sellele, mida teised arvavad.

Pane natuke huulepulka enne, kui välja lähed

See saadab sõnumi, et ilma meigita ei näe tütar hea välja. Emad peaksid rohkem oma lastele kinnitama, et nägu ei pea peitma meigikihi alla.

Naerata

Või «ära ole nii tige, kurb, tüdinud...» Iga kord, kui käsid tütrel oma tundeid varjata, et sõpradele, sugulastele, naabritele parem mulje jääks, tekib temas veelgi halvem enesetunne. Kui tüdruk on tige, lase tal tige olla!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles