Kuidas marju kuivatada?

Linda Pärn
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuivatatud jõhvikad.
Kuivatatud jõhvikad. Foto: SCANPIX

Toitumisspetsialist Aive Luigela annab ajakirja Tervis Pluss augustinumbris nõu, et kõige parem on, kui saaksime marju ja puuvilju talveks värskelt säilitada. Paremuselt järgmine on sügavkülmutamine, kuid proovida võib ka kuivatamist.

Mustikaid, metsmaasikaid, metsvaarikaid, kibuvitsamarju, musti sõstraid, väikseid karusmarju, musti arooniaid ja murakaid tuleb õues enne kuivatamist kuni kaks päeva närtsida lasta. Seejärel pane marjad ahju ja lase neil kuivada 40-50 kraadi juures, segades mitu korda päevas. Tiheda lihaga marju (pihlaka-, kibuvitsamarjad ja arooniad) tuleb esialgu kuivatada 70 kraadi juures ning seejärel tasahaaval temperatuuri vähendada.

Pihlakatelt saab mõru maitse eemaldada, kui neid hoida enne paar tundi sügavkülmas ja siis hoida kuni paar minutit soolaga maitsestatud keevas vees. Seejärel tuleb marjad nõrutada ja kuivama panna.

Ära kuivata marju üle, sest siis need muutuvad liiga rabedaks. Kuivatatud marju hoia kuivas õhurikkas ruumis, näiteks hõredast riidest kotis.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles