Milline värv sind kõige paremini iseloomustab?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Värv on nägemise väga oluliseks komponendiks. Sotsiaalselt on see aga kriitilise tähtsusega.

Näiteks kasutatakse rohelist, kollast ja punast liikluse juhtimisel. Punane nii fooril kui liiklusmärgil paneb peatuma ja roheline annab loa edasi liikuda, kirjutab psychologytoday.com. Kuigi kõik need arvukad liiklusmärgid võiksid olla ka must-valged, aitavad erinevad värvid juhtidel sõnumite tüüpe omavahel paremini eristada. Värvikasutus on väga oluline pakenditel, reklaamides, ehitiste kujundamisel ja veel igal pool mujalgi. Pelgalt toidu värv võib otseselt mõjutada inimese soovi seda süüa.

Värvid ei ole ainult kirjeldused. Näiteks on teadlased tõestanud, et teatud värvi jälgimine võib mõjutada inimese tuju. Inimaju seostab värvi sellega, mida on varem looduses kohanud. Kas tunned end kollases ruumis rahutult? Kas sinine tundub rahustav ja lõõgastav?

Kunstnikud ja kujundajad on ammu mõistnud, et värvid võivad dramaatiliselt muuta tuju ja tundeid. See on väga võimas suhtlusvahend, mis võib anda märku tegevusest, mõjutada tuju ja põhjustada füsioloogilisi reaktsioone. Teatud värvid võivad tõsta vererõhku, kiirendada ainevahetust või põhjustada silmade väsimust.

Mõtteeksperiment

Kujuta ette, et oled kunstnik. Sulle antakse ette must-valge pilt kleidiga tüdrukust ja palutakse, et värviksid ta kleidi ära. Selleks on sul kasutada:
1. PUNANE
2. ROOSA
3. KOLLANE
4. ORANŽ
5. SININE
6. LILLA
7. ROHELINE
8. PRUUN
9. MUST
10. VALGE

Sul palutakse kasutada värvi, mis väljendaks mingit tunnet (märgi oma vastus endale ära, tähendused järgnevad lõpus.) Arvestades seda, et sa oled kunstnik, millist värvi sa kasutaksid, et kleidi värv tekitaks alljärgnevaid emotsioone?

1. Kodutunne, meelerahu ja mugavus.
2. Enesekindlus ja nooruslikkus.
3. Tugevus ja võim.
4. Rahu ja paranemine.
5. Spirituaalsus ja loomingulisus.
6. Depressiivsus.
7. Harmoonia loodusega.
8. Tundlikkus ja omakasupüüdmatu armastus.
9. Kurnatus ja väsimus.
10. Puhtus.

Tundub, et on universaalne kokkulepe, mis seob teatud stimuleerijatena toimivad värvid vaimsete või emotsionaalsete reageeringutega. Nagu oleks mõte sellest, et värvid kutsuvad tundeid esile nii loomupärane, et seda ei olegi vaja kuidagi selgitada, et see tunduks usutav. Sisekujundajad, arhitektid ja värvitootjad sõltuvad kõik värvide tekitatud seostest. Järgnevad tähendused on terapeutide selgitusel kõige tavapärasemad seosed värvide ja tunnete vahel.

1. PRUUN. Pruun värv tähistab maad ja loodust. Pruun paneb inimesi mõtlema kodule, tekitades enesekindlust ja mugavustunnet. Seetõttu kutsub see värv inimesi vestlema. Pruun meeldib enamasti meestele rohkem kui naistele.

2. ORANŽ. Oranž on väga positiivne värv, mis tõstab enesekindlust ja tekitab nooruslikku tunnet. See stimuleerib seedimist ja nälga. Oranžist võib kasu olla restoranidel, kes üritavad müüa rohkem toitu või lapsevanematel, kelle lapsel on närb isu. Mehi tõmbab rohkem oranži kui punase ligi.

3. PUNANE. Kõige pöörasema värvina esindab punane võimu ja tugevust. See on stimuleeriv värv, mis suurendab ka adrenaliininäärmete aktiivsust. Adrenaliin omakorda võib tõsta seksuaalsoovi ja puhastada pea negatiivsetest mõtetest, kuid see võib mõjuda ka ärritavalt. Kuigi see värv mõjutab mõlemat sugu, reageerivad naised punasele intensiivsemalt. See võib mõjutada ka impulsiivsete ostude tõenäosust.
 

4. SININE. Sinine on paranemise värv, sest selle nägemine paneb organismi tootma rahustavaid kemikaale. Sinine võib pärssida söögiisu. Loomulikult siniseid toitusid on väga vähe (näiteks marjad). Seega, kui me näeme sinist sööki, tekib tunne, et see ei kõlba süüa. Inimesed, kes soovivad kaalu langetada, võivad proovida kodu siniseks värvida, et mitte tunda pidevat söögiisu. Sinine viitab ka truudusele, mistõttu kannavad sageli presidendikandidaadid sinist lipsu.

5. LILLA. Lilla on salapärane värv, sest seda esineb looduses nii vähe. Võib-olla seetõttu seostatakse seda kuninglikkusega. Lilla vähendab närvilisust ja hirmu. See on vaimsuse värv ja sümboliseerib kellegi suhet kõrgemate jõududega. Lillat seostatakse ka loomingulisusega.

6. MUST. Must tähendab värvi puudumist, seega ei ole sel ei stimuleerivaid ega rahustavaid mõjusid. Just sel põhjusel võib must värv tekitada masendust. Liigne kokkupuude mustaga võib takistada arengut ja muutusi, see kulutab ja varjab. Must seostub maa-alusega ja tekitab leinatunnet.

7. ROHELINE. Tasakaalu värvina tekitab roheline inimestes harmoonia ja lõõgastuse tunnet. See seostub nooruse, looduse, arengu ja uuenemisega. Roheline on silmadele kõige leebem värv ja selle jälgimine võib isegi aeglustada hingamist.

8. ROOSA. Kuigi see on üks punase varjund, tekitab see sootuks vastupidiseid tundeid. Roosa on tundlikkuse ja armastuse värv ning see tekitab inimestes rahu ja turvalisuse tunnet. Kui punane võib olla seksuaalne, siis roosat seostatakse omakasupüüdmatu armastusega.

9. KOLLANE. Kollane võib mõnikord inimesi väsitada ja tekitada kurnatuse tunnet. See on ere värv ja seetõttu väsitab see silmi kõige rohkem. Kollase jälgimisel muutuvad silmad raskeks ning see kutsub esile väsimust. See ärgitab ka argust.

10. VALGE. Valge on kindlasti üks rahulikumaid värve. Valgeid esemeid näevad inimesed puhastena.


Hea lugeja, kas Sinu seosed värvide ja tunnete vahel ühtisid üldiste seostega? Milline värv Sind kõige paremini iseloomustab?
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles