Jäätist, kiiresti ja lihtsalt

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Puuvilja- marjajäätis
Puuvilja- marjajäätis Foto: Gaili Kalberg, Kristel Kossar

Mis suvi see on, kui jäätist ei sööda – umbes sellise lause on arvatavasti igaüks meist mingil eluhetkel kuuldavale toonud. Ka need, kelle jäätisearmastus jääb kuhugi lapsepõlveradade kanti, kipuvad vahel heldimusega meelde tuletama, missugune tunne oli hammustada jäisest maiusest esimene amps. Facebooki kommuunist «Me armastame jäätist!» ning testist «Lemmikjäätis reedab kogu tõe su armuelu kohta» kõnelemata.


Jäätisevalik tänapäeva marketites on lai ning nii võib harilik jäätisesõber peagi kaotada, eriti kui ei tea, mida kujutab endast täpsemalt passionivili või pekaanipähkel. Kui aga pisikesi ja suuri maiustajaid koguneb laua ümber rohkem, tasub usinal perenaisel mitte eurosid luhvtitada, vaid ise jäätisetegu ette võtta. Ilmtingimata pole selleks tarvis ka jäätisemasinat – eriti kui pere-eelarves pole kohta peaaegu sajaeurosele lisaväljaminekule.

Edukalt võib jäätist valmistada ka nii, et liiter maiust läheb vaevalt maksma neli eurot – tulemuseks sametine ja mõnusalt rammus vanilje-koorejäätis. Tarvis pole muud kui vahukoort ja suhkruga kondenspiima, lisaks veidi vaniljet – lisasin ka törtsu mangomahla, kuid lihtsalt põnevuse ja ilusa kollase värvi pärast.

Testimiseks valmistasin ette kaks klassikalist jäätist, vanilje ja šokolaadi oma, ning et testijateks poleks ainult viisakad täiskasvanud, saabus koos ETV Moskva korrespondendi Krister Parise ja tema kirjanikust abikaasa Manonaga ka nende kaheaastane poeg Tristan.

Vaniljejäätise juurde sai pakutud klassikalisi hapupiimapannkooke, kohevaid nagu muiste, koos omakeedetud mustikamoosiga. Šokolaadijäätis sai kaaslaseks hooajalised marjad, koduaia vaarikad ja peotäie hiliseid metsmaasikaid.

Vaniljejäätise osas olid kõik ühte meelt – kreemine ja mõnus jäine suutäis on täpselt selline, nagu tõeline jäätis olema peab. Šokolaadijäätise osas jagunesid arvamused kaheks: kui šokosõbrast Manona kinnitas, et see on tema lemmik, siis Kristeri meelest on šokolaadijäätis ehk liiga magus. Lõppsõna jäi muidugi pealekasvavale põlvkonnale: Tristan, saanud tuututäie mõlemat korraga, sõi need pikema jututa ära.

Kondenspiima, küll suhkruta, leidub ka hobikokk Gaili Kalbergi, raamatu «Araabia köögi radadel» kaasautori lemmikjäätises. Kulfi on india jäätis, mille valmistamise saladust Gaili ka Arteri lugejatega jagab. Siingi pole kasutatud spetsiaalset jäätisemasinat, vaid hakkama on saadud omal jõul – sama kehtib ka Gaili teise jäätise, hapuka puuvilja-marjajäätise puhul.

Kodujäätise valmistamisega tegi Gaili algust nelja aasta eest. «Mul oli lihtsalt raske poest sellist jäätist leida, mis oleks väga maitsenud,» põhjendab ta. Tema sametine kulfi on imehea, ta on lisanud sellele pistaatsiapähkleid – kuigi ka Eestis saab neid hingehinna eest osta, on Gailil olnud hea võimalus neid välismaalt kaasa tuua.

Kolmanda jäise ahvatlusena pakub Gaili siidri granita – see on teatavasti Sitsiiliast pärit jääga joogi ja roa vahepealne magustoit. Sedasi passib siidri granita hästi näiteks täiskasvanud tüdrukute terrassiõhtu kaaslaseks.

Üks on aga selge – oma jäätise, üsna lihtsa vaevaga ja odavalt, saab koduköögis valmis küll.

Puuvilja- marjajäätis

Kõige lihtsamini ja kiiremini valmiv suvine jäätis. Täielikult piima- ja suhkruvabana ka igati tervislik.

•    1 banaan, kooritud, juppideks lõigatud ja sügav­külmutatud

•    3/4 klaasi külmutatud marju, näiteks jõhvikaid, maasikaid, vaarikaid

•    paar värsket marja

Pane kõik ained blenderisse ja püreesta, kuni saad ühtlase segu. Pane saadud segu veel umbes kolmeks tunniks sügavkülma ning serveeri seejärel jahutatud nõudest.

Šokohooliku unelm

•    500 ml vahukoort

•    purk kakaoga kondenspiima

•    tumedat sulatatud šokolaadi (tunde järgi)

Vahustada vahukoor pehmeks vahuks, lisada kondenspiim, vahustada veel veidike. Valada hulka sulatatud šokolaad, segada kahvliga läbi. Lasta vähemalt 12 tundi sügavkülmas seista.

Klassikaline vanilje-koorejäätis

•    500 ml pakk vahukoort

•    1,5 spl suhkrut

•    purk suhkruga kondenspiima

•    vaniljet (vaniljesuhkrut)

•    törts mangomahla

Vahustada vahukoor pehmeks vahuks, lisada kondenspiim, vaniljesuhkur, törts mangomahla – vahustada veel veidike. Soovi korral võib jäätisesegusse lisada erinevaid moose, marju, rukkileivapuru, kama jne. Lasta vähemalt 12 tundi sügavkülmas seista. Külmikust võttes lase veidi seista, et saaksid kulbiga sobivad portsjonid tõsta, ning serveeri näiteks koos hapukate marjade või puuvilja-marjajäätisega.

Siidri-granita

•    4 dl värskelt pressitud puuviljamahla (sobivad ka naturaalsed smuutid)

•    2 dl kuiva või poolkuiva siidrit

•    2 spl sidrunimahla (soovi korral)

Sega kõik koostisained omavahel, vala madalasse nõusse ja pane sügavkülma. Läbi külmunud segu purusta köögikombainis või blenderis ning serveeri kohe.

Kulfi

Indias levinud jäätise valmistamiseks keedetakse piima tükk aega. Kiirem ja lihtsam on kasutada poes müüdavat kondenspiima.

•    4 spl suhkrut

•    pisut jahvatatud kardemoni

•    2 purki magustamata kondenspiima

•    2 spl hakitud pistaatsiapähkleid

•    3 spl vahukoort

Vala kondenspiim potti, lisa suhkur ja kardemon ning keeda pidevalt segades madalal kuumusel 10 minutit. Lisa pistaatsiapähklid ja jäta jahtuma. Jahtunud segule lisa vahukoor.

Tõsta segu karpi või väikestesse vormidesse (näiteks ühekordsed plastmassist joogitopsid) ja pane sügavkülma. Serveerides tõsta kas karbist jäätisekulbiga sobivad portsjonid või kummuta jäätis vormidest taldrikule. Kaunista hakitud pistaatsiatega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles