Õhtu rannapromenaadil

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lilli Jahilo unenäolised kleidid: neist õhkub sooja ja šikki suveõhtu ootust.
Lilli Jahilo unenäolised kleidid: neist õhkub sooja ja šikki suveõhtu ootust. Foto: Lilli Jahilo erakogu

Õhtuses linnapildis domineerivad kleidid – pikad ja lühikesed, lendlevad ja liibuvad. Disainer Lilli Jahilo kinnitab: naised võiks ikka kleiti kanda!

Muutliku maarjamaise suveilma puhul ei tea hommikul kodunt välja minnes iial, kuidas oleks kõige õigem end riidesse sättida – liiati kui ühel hetkel tuleks ridiküli mahutada nii bikiinid kui botikud ja mõlemaid võib umbes paarikümneminutiliste vahedega ka tarvis minna!

Kui aga päikesepaisteline ilm püsib, pole muud kui kleit selga, tõden nädalavahetuse õhtupoolikul Pärnu kesklinnas jalutades. Koledad kolmveerandpüksid ja plätud sokkide otsas on mineviku hirmuunenägu, kaasaja šikid tšikid kannavad kleiti – mini või maksi, laialt lendlev või kumeruste ümber liibuv, kõik on esindatud. Näiteks maalitud tulbid kollasel riidel põlvini klassikaliselt sirge lõikega suvekleidil või siis elektersinise hõlmikkleidi delfiinidega kaetud pepu, aga ka lihtsalt kepsakad trikotaažkleidikesed kõikvõimalikes värvitoonides.

Kleit on in, kinnitab ka moelooja Lilli Jahilo, kes Rannahotellis oma suvekollektsiooniga uudistajaid rõõmustab. Tema pastelsed unelmad loovad hõrku õhtuootust – majesteetlikult langev plisseeritud kangas kõneleb sädelevatest pidudest. Ent on ka kleite, millega passib ringi patseerida nii tööl kui puhkehetkel – näiteks lillast šifoonist lilleline, mündiroheline või mustvalge väikesemustriline suvekleit kaunistab kandjat hilise öötunnini. «Ma armastan väga konkreetseid toone, musta, valget, lillat,» tunnistab Jahilo.

Temas on julgust ja indu, seda tõestab kas või mõne aasta tagune õrnroheline ning muidu nii trööstitus punase-musta-tumesinise gammas erakordselt värskelt mõjunud presidendiballi kleit Heli Veskimägile. «Lilli on julge ja tuleb kliendi mõtetega kaasa,» iseloomustab Veskimägi.

Lisaks avastab disainer uusi materjale – suvekollektsiooni tutvustades kannab ta ise musta hõljuvat suvekleiti, mis pole aga valmistatud šifoonist, nagu esmapilgul võiks arvata, vaid – üllatus-üllatus! – linasest riidest. «Uus on tehnoloogia, millega kangast töödeldakse, otse Pariisist,» sõnab ta.

Jahilo suvekollektsioonis võidutseb plissee – kindlasti mitte segi ajada aastakümnetetaguse kõva ja kehast eemalduva seelikuga, mis igasuguse kehakujuga kandja hetkega muffiniks muutis. «Plissee on super,» kinnitab Jahilo. «Kui tahad teha ühte ja kauakestvat investeeringut, siis on see plisseekleit. Plisseed on väga mitmesugust, tuleb vaid valida kandjale sobiv.» Sedasi julgustab ta kurvikaidki naisi plisseekleidi kasuks otsustama. «Vormikale figuurile soovitaksin sirget plisseed,» lisab ta.

Plisseeritud kleitides, seelikutes ja pluusides patseerivad tänavu ringi nii mitmedki stiili­ikoonid, näiteks Briti hertsoginna Kate (endise nimega Middleton) või näitleja Sarah Jessica Parker. Kuid milliseid kingi kleidiga kanda? «Tänapäeval võib kanda kõike,» räägib Jahilo. «Eesti naised on sarnaselt põhjamaade suguõdedega hakanud igapäevalt eelistama madalamaid ja mugavamaid jalanõusid, kuid ülikõrget platvormi, mida ainult moelavadel näeb, võib vabalt ka õhtul ööklubis kohata. Nii et Eesti naised pööravad kingadele järjest suuremat tähelepanu.»

Mida tuleks aga suvel promeneerima minnes vältida, et mitte erakordse moefopaaga silma paista?

«Tegelikult on kõik lubatud,» julgustab Jahilo moemehi ja -naisi. «Naised võiksid ikkagi kanda kleiti, näiteks plisseeritud kleiti – tänavu on väga moes maksikleidid.» Õhtul, kui olemine kipub jahedamaks muutuma, soovitab ta õlgadele visata peenvillase kerge jaki. Samuti soovitab Jahilo julgelt oma lemmikdisaineri poole pöörduda, kes just kandja figuuriga ja olemusega sobivad kangad ja lõiked välja valida aitab.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles