Uuring: kolme raske vähivormi taga on kasvaja tüvirakud

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Laborikatsetes võib loodav ravim kõik vähirakud hävitada, kuid inimese kehas ei pruugi tuumor ravile alluda või hakkab pärast ravi lõppu uuesti vohama.

Levinud teooria järgi saab vähk alguse mingist keharakust, mis on otsustanud hakata piiramatult paljunema, kirjutab Novaator.ee.

Osa halvaloomulisi kasvajaid võib pärineda hoopiski väikesest rühmast tüvirakkudest.

Brüsseli vaba ülikooli teadlane Gregory Driessens avastas nahavähi kasvu uurides, et kasvajarakud võisid paljuneda kahel moel – poolduda kindla arvu kordi ja seejärel surra või siis paljuneda piiramatult.

Just agressiivsed kasvajad tootsid rohkem tüvirakke, mis võisid paljuneda kui tahes kaua.

Tüvirakud võivad rolli mängida ka ajukasvajate juures. Texase ülikooli uurija Jian Chen leidis kasvaja tüvirakke hiirtel, kel oli ülikiiresti leviv ajuvähk glioblastoom.

Hollandi kuningliku teaduste akadeemia teadlase Arnout Shippersi uurimisrühm näitas geenmuundatud hiirte abil, et eri rakutüüpidest koosnevad soolekasvajad pärinevad kõik ühest rakust.

Siiani avastatu ei pruugi kehtida kõikide kasvajatüüpide kohta. Kui aga vähi taga on tõesti tüvirakud, muudab see oluliselt ravi põhimõtteid.

Kasvajate eemaldamise ja ravimitega hävitamise asemel hakkavad arstid otsima võimalusi vähi tüvirakkude surmamiseks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles