Armastuse seitse mudelit – milline käib sinu suhte kohta?

Kerti Kulper
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Paljud inimesed satuvad õnnetutesse suhetesse, sest üritavad vägisi oma suhet suruda juba valmis «vormi», mis nende peas ammu eksisteerinud on.

Need romantilised vormid või suhtemudelid on ettekirjutatud stsenaariumid, mis defineerivad seda, kuidas sina ja su partner peaksid suhtlema. Paljud suhted leiavad kiire lõpu, sest kaks suhtes osalejat kannavad oma peas äärmiselt erinevaid mudeleid sellest, milline ideaalne suhe olema peaks, kirjutab Psychology Today.

Eksperdid on täheldanud paaridega kokku puutudes seitset peamist suhtemudelit, mis erinevate inimeste peas eksisteerivad.

Gravitatsiooni mudel

Seda mudelit iseloomustab järsk ja ootamatu enesekontrolli kaotus ning emotsionaalsesse auku vajumine. Laulusõnad ütlevad: «Kui ma armun, siis igaveseks – või ma ei armu kunagi.» Paljud naised, kes on mürgises suhtes, ei leia võimalust sellest pääsemiseks. Tavapärane selgitus on see, et sa ei saa valida seda, kellesse armud. Tundub, et edu armuelus sõltub sellest, kas armud õigesse või valesse inimesse.

Saatuse mudel

«Me oleme hingesugulased. Oleme üksteise jaoks loodud.» Seda mudelit iseloomustab uskumine, et kusagil eksisteerib kosmiline kosjasobitusteenus ja meile kõigile on ette määratud õige kaaslane. Kõik, mida meil teha tuleb, on õigel ajal õiges kohas olla ja kosmiline kosjasobitaja suunab meid kokku. Aeg-ajalt kerkib esile mõte: «Kuidas ma tean, et tema on tõesti see õige?» Inetu lahutus võib inimeste uskumisi selle mudeli suhtes korralikult raputada.

Muinasjutu mudel

Ühtlasi tuntud kui «armastus võidab kõik» mudelina. Seda mudelit juhtiv põhimõte paistab olevat: «Kui me tõesti üksteist armastame, on kõik imehästi.» Silme ette kerkivad kujutluspildid printsessidest, rüütlitest, lossidest ja kurjadest draakonitest. Küüniline Saksa filosoof Wolfgang Goethe on öelnud: «Armastus on ideaal. Abielu on reaalsus. Reaalsuse ja ideaali segamini ajamine saab alati karistatud.»

Ühinemismudel

«Kahest saab üks» mudel. See mudel viitab sellele, et kahest armunust saavad kujundlikult Siiami kaksikud – emotsionaalselt, sotsiaalselt, logistiliselt, majanduslikult, hingeliselt jne. Üks pool ei tee midagi ilma teiseta. Nagu juhtub suurte korporatsioonide ühinemisel, on ka selles suhtes nii, et üks pool on omaja ja teine omatav. Ning ühel hetkel «lahti ühendumine» võib olla keeruline ja stressirohke kogemus.

Kinnisvara mudel

Selle konstruktsiooni keskpunktiks on Suhe suure algustähega. Suhte abstraktne idee võtab psühholoogilise identiteedi kui kaasomandis olev vara. «Suhte kallal peab vaeva nägema.» «Saad suhtest seda, mida ise sinna sisse paned.» «Meie suhe on purunemas.» Metafoorid viitavad sellele, et see on justkui maja haldamine või remontimine – alati on midagi tegemata.

Uksemati mudel

See romantiline ühend on inspireerinud mitmeid romaane, filme ja laule. Peategelasel paistab olevat sõltuv kiindumus südametu piinaja vastu, kes tundub perversselt nautivat peategelase õnnetust. Piinatav ohverdab oma väärikuse, et vastutasuks saada harva esinev romantiline side. Frank Sinatra laulis kuulsaks järgmised read: «Sa oled mitte keegi, kuni keegi sind armastab – seega leia endale keegi, kes sind armastaks.»

Pantvangi mudel

Eelmise mudeli vastand. Selle suhte keskpunktiks paistab olevat agressiivne omandihullus, armukadedus ja kontrolli otsing. «Ma tahan lihtsalt kedagi, kes minuga täiesti aus oleks,» tähendab tegelikult: «Ma ei taha, et ta kellegi teise juurest rahuldust leiaks.» Ekstreemsemal juhul võib sellest mudelist välja kasvada vägivaldne suhe.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles