Väike puhkepaus aitab uut infot tõhusamalt lõimida

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Inimese aju vajab uute teadmiste integreerimiseks ja uute seoste loomiseks aega, nii soovitavadki teadlased inimestel, kes soovivad värskelt kuuldud või õpitud asju ka hiljem mäletada, võtta pärast intensiivset uue info ammutamist väike puhkepaus.

Psühholoogide, neuroloogide ja ajuteadlaste uurimistöödest võib suurt tulu tõusta nii pedagoogidele, kes soovivad lastele antavat haridust parandada, kui ka kõigile neile, kes soovivad oma aju kauem heas vormis hoida ja seda tõhusamalt kasutada, kirjutab teadus.err.ee.

Eriti oluliseks muutuvad teadmised aju tööprotsessidest siis, kui aastad teevad oma töö ja mälu kipub üha rohkem alt vedama.

Michaela Dewar ja tema kolleegid viisid läbi eksperimendi eakatega, tõestades, et pensionieas inimeste mälu on võimalik lihtsa nipiga parandada – tuleb anda inimestele lihtsalt aega.

Uurimistöö tulemusel nägid teadlased, et eakad mäletasid eelnevalt kuuldud lugu ka nädala pärast palju detailsemalt siis, kui neile võimaldati pärast loo kuulmist aega olla omaette ja vaikselt puhata.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles