Neli põhjust, miks ei tohiks kodust päikseprillideta lahkuda

Kerti Kulper
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: GETTY IMAGES NORTH AMERICA/Scanpix

Nahka kaitsed päikese eest päevituskreemiga, aga kuidas on lugu silmadega?

Kuigi päikeseprillide olulisust mõistvaid inimesi on palju, leidub ka neid, kelle jaoks on päikseprillid vaid ebavajalik aksessuaar. Tegelikult on see väike iluese äärmiselt vajalik ja kaitseb silmi paljude seisundite eest, mida ultraviolettkiired võivad tekitada, kirjutab Oprah.com.

1. Nahavähk

Ligi 10 protsenti nahavähkidest avastatakse silmalaugudelt.

2. Katarakt

Maailma tervishoiuorganisatsioon andis teada, et üle maailma umbes 900 000 inimest on pimedad katarakti ehk läätsekae tõttu, mille on tekitanud UV-kiired.

3. Laiguline taandareng

Aja jooksul võib UV-valgus kahjustada macula lutead – piirkonda silma juures, milles on miljoneid valgustundlikke rakke, mis võimaldavad meil näha peeneid detaile selgelt –, see võib lõppeda häguse nägemise või nägemise kaotusega.

4. Silma päikesepõletus

Tegemist on ajutise seisundiga (paraneb 48 tunni jooksul), kuid võib olla valulik, tekitada udust nägemist, tundlikkust valguse suhtes ja tunnet, nagu oleks liiv silmas.

Silmaarstid panevad ka südamele, et päikeseprillid tuleks soetada prillipoest, mitte osta odavaid prille mõned rõivapoest, sest need ei pruugi päikese eest kaitsta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles