Kuidas riideid õigesti pesta?

Kerti Kulper
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Scanpix Sweden

Kuidas pesta riideid nii, et need kiiresti ei kuluks ja kaua vastu peaks?

Kõige olulisem on jälgida riietel olevaid silte ja instruktsioone, kirjutab Woman's Day.

See võib tunduda ilmne, kuid paljud ei vaata oma riietel olevaid silte. Väike vihje: kui sildil on kirjas «keemiline puhastus soovitatav» või lihtsalt «keemiline puhastus», võid eset käsitsi pesta ilma seda kahjustamata. Kui aga silt ütleb «ainult keemiline puhastus», tuleks seda järgida.

Teiseks on tähtis pesu sorteerida. Kui oled sildid enda jaoks selgeks teinud, sorteeri rõivad värvide järgi. Lisaks soovitatakse ka ühte tüüpi materjalid koos pesta – näiteks teksased ja paksemad rätikud koos, puuvillased asjad koos jne.

Kolmas oluline punkt on õige pesu. Jah, liigne pesemine kulutab värvi, kuid sama teeb ka mustus. Mustus kulutab materjali kiudusid, seega kui mõni rõivaese on must, tuleks seda pesta. Ära lase mustal esemel toanurgas pikka aega seista.

Pesumasinate puhul tuleks silmas pidada seda, et kuigi kuum vesi peseb hästi, kulutab see rõivaeseme värvi. Seega kasuta kuuma vett ainult puuvillase aluspesu, alussärkide, rätikute ja trenniriiete pesuks.

Alati sulge lukud ja nööbid, seo lahtised otsad kinni, et need millegi muu külge ei saaks jääda ja pane õrnem pesu pesukotti. Piltide ja pärlitega tikandite kaitseks keera need riideesemed tagurpidi.

Kui juhtud olema krooniline valgendi kasutaja, tea, et klooril põhinev valgendi on väga agressiivne plekieemaldi, kuid samas on sel kombeks kangaid rünnata. Seega vali ilma kloorita valgendi või kasuta valgete esemete pesuks valgendit igal kolmandal pesukorral.

Alati kuivata pesu n-ö naturaalselt. Kui vähegi võimalik, ürita vältida pesukuivatit. Kui sul pole võimalik pesu nööril kuivatada, kasuta kuivatil kõige lühemat programmi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles