Ohtlikud aksessuaarid

, Cosmopolitan
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Cosmopolitan

Jah, kõrged kontsad lisavad sihvakust ning mahukas kandekott on parim lahendus, et kõike vajalikku kaasas kanda. Kuid kas teadsid, et lemmikaksessuaaridel võib olla sinu kehale kahjulik mõju?

Mahukas kott on parim abimees, kui on vaja kaasas kanda läpakat, olulisi pabereid, meigitarbeid ja trenniriideid, rääkimata väiksemast pudi-padist, mis võib-olla juba aastaid koti põhjas istunud. Õnnetuseks on n-ö kogu elu kaasaskandmisel oma varjuküljed. «Raske koti pidev tassimine võib põhjustada õlavalu, kaela kangust ning isegi puusa- ja põlvevalu,» sõnab Anglo-Euroopa kiropraktika kolledži (AECC) tudeng Karl Pärjamäe. «Pideva pinge ja koormuse tulemusena tõuseb üks õlg teisest kõrgemale. Lisaks õla- ja seljalihaste tasakaalutusele, võib raske koti sage kandmine põhjustada ka peavalu, torkimistunnet ja närvisurinat kätes ning erinevaid lihasluukonna probleeme, näiteks abaluu düskineesiat. Põhimõtteliselt on mõju sarnane liigse treenimisega.»

Kui koti kandmine põhjustab liigesevalu või tunned, et oled välja venitanud mõne lihase, peaksid andma oma õlale puhkust ja vajaduse korral uurima ka põletikuvastaste ravimite kohta. «On naisi, kes otsivad valule lahendust isegi MRI uuringute abil või saavad asjatuid kortikosteroid-ravisüste. Ennetava teadvustatud käitumisega on see kõik välditav,» ütleb Pärjamäe, lisades, et õla- ja seljavalude põhjus võib peituda ka vales rühis. «Paljude jaoks saavad probleemid alguse istuvast ja passiivsest eluviisist. Kui teed tööd arvutiga, jälgi oma kehahoidu. Selja- ja õlalihaste tugevdamiseks tuleks teha regulaarselt harjutusi. Et leida need õiged, mis sobivad just sinu olukorra ja probleemiga, konsulteeri oma treeneri, arsti või kiropraktikuga.»

Kahepalgelised kontsad

Me armastame kõrgeid kontsi, sest need teevad sääred sihvakamaks, lisavad enesekindlust ning vürtsitavad iga rõivakomplekti. Kahjuks on seksikatel kontsadel ka varjuküljed, mille ignoreerimine võib põhjustada mõttetuid pingeid ja probleeme. «Kõige levinumad kõrgete kingade soovimatud kõrvalefektid on tursed, kõõluste kahjustused, krõnksus varbad, sisse kasvanud varbaküüned, põlveprobleemid ja jalavalu. Pidev väga kõrgete kontsade kandmine võib viia lihaste tasakaalutuseni, mille tulemusel muutub kehahoiak,» ütleb Pärjamäe.

«Levinud olukorras, kus suure varba all paiknev luu või kude on silmnähtavalt laienenud, on tulemuseks ärritus, valulik kõndimine ning villid. Probleemi leevendamiseks kasutatakse väga erinevaid vahendeid, alustades jalgadele puhkuse andmisest, jääst ja medikamentidest ning lõpetades ortopeediliste kingade ja taldadega. Kuigi need vahendid tegelevad sümptomitega, on tekkinud probleemi eemaldamiseks vaja operatsiooni. Kas nimetatud häda on põhjustatud vaid valedest jalatsitest, on vaieldav. On neid, kes usuvad, et põhjuseks on geneetilised faktorid ja halvasti istuvad kingad ning kõrged kontsad teevad olukorra vaid hullemaks. Fakt on see, et kontsadel on siin kindlasti oma osa,» sõnab Pärjamäe.

Et jalad püsiksid terved ja ilusad

  • Kõrgete kontsade vahetamine täiesti madalate kingade või plätude vastu pole samuti hea mõte. «Kannad vajavad tuge, nii et tuleks valida midagi neid toetavat,» märgib Pärjamäe. «Kandes pikaajaliselt kingi, millel on väga õhukesed tallad (nt balerina'd), kurnad jalgu ning võid põhjustada endale mõttetut jalavalu.»
  • Kanna kontsi mitte rohkem kui kolmel päeval nädalas. Kõige jalasõbralikum on 4 cm kõrgune konts.
  • Aeg-ajalt kõrgete kingade kandmine on muidugi naiselik ja aktsepteeritav, aga pea meeles, et 8 cm kontsad suurendavad koormust sinu pahkluudele umbes 80 protsenti. Nii et järgmisel korral, kui valid pikaks päevaks või õhtuks killer-kingad, mõtle sellele.

Et raske kott ei teeks liiga

● Mobiiliga rääkides kasuta vaba kätt, mitte seda, milles on käekott, sest muidu tõstad õlga veelgi kõrgemale ja süvendad probleemi.
● Kui kannad õlakotti, vaheta seda regulaarselt ühelt õlalt teisele.
● Jaga kotis olevad esemed erinevate sahtlite vahel.
● Kui kannad kotti pidevalt õlal, säti see nii ette kui võimalik. See võib küll pisut vanamutilik tunduda, kuid sel moel kotti kandes säästad end paljudest vaevustest.
● Ameerika Kiropraktikute Assotsiatsiooni andmeil on maksimumraskus, mida naised tohiksid kaasas kanda, mitte rohkem kui 10 protsenti nende kehakaalust.
● Hoia õlarihm piha lähedal, nii koormad vähem lihaseid. Mida laiem rihm kotil on, seda parem.
● Jälgi oma kehahoidu. Küürutamine ja kössis istumine suurendab lihaspinget.
● Kanna kaasas ainult vajalikke esemeid!
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles