Millal tuleks meigitarbed minema visata?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Iga meikiv naine peaks meeles pidama, et meigitarbed lähevad ühel hetkel halvaks. Parimal juhul ei tööta need enam nii hästi kui enne, kuid halvimal juhul võivad need tekitada põletikku või nahaärritust.

«Avamata ja kvaliteetne kosmeetika säilib toatemperatuuril paar aastat,» ütles Ni'Kita Wilson, kosmeetikakeemik. «Kell hakkab tiksuma siis, kui toode avada. Kui kosmeetika puutub õhuga kokku, hakkavad teatud koostisosad oksüdeeruma ja halvaks minema.» Lisaks iga kord, kui puudutad oma nahahooldusvahendeid, pääsevad neisse pisikud, mis lõpuks jõuavad ka su näole, kirjutab Yahoo! Shine.

Soojus ja niiskus, mis soodustavad hallituse teket, on samuti ohtlikud. See on üks põhjus, miks kosmeetikat ei tasuks hoida vannitoas. Parem paik on jahe ja kuiv kapp.

Jumestuskreemid, puudrid jms

Viska ära: vedelad vahendid kuue kuu möödudes, kuivad vahendid kahe aasta möödudes.

Seisnud jumestuskreem võib tekitada ebaühtlase jume. Puudritega on vähem probleeme, sest bakterid ei saa kasvada seal, kus pole niiskust. Aga ajapikku muutuvad looduslikku koostisosa – näiteks aaloet või jojobat – sisaldavad puudrid raskesti kasutatavaks, sest lähevad tükiliseks ning neid on raskem näol hajutada.

Ripsmetušš

Viska ära: kolme kuu möödudes.

New York City optometrist Andrea Thau ütles: «Ripsmetuši tuub on pime ja niiske keskkond – ideaalne paljunemispaik bakteritele. Tuši säilitusained töötavad vaid teatud aja.» Thau lisas, et juba kolm kuud vana ripsmetuši konsistents muutub ja seda pole enam nii sujuv peale kanda. Thau sõnul ei tasuks ripsmetuši harja tuubis üles-alla «pumbata», sest sel viisil pääseb sisse õhk ja see kuivatab tušši.

Silmalainer ja lauvärvid

Viska ära: vedelad lainerid kolme kuu möödudes; kreemjad lauvärvid kuue kuu möödudes; silmapliiats ja kuiv lauvärv kahe aasta möödudes.

Samamoodi nagu ripsmetuši sees, on ka vedelates silmavärvides soodne pinnas bakterite kasvuks. Silmapliiatsiga on lihtsam, sest iga kord seda teritades tekib uus ja puhas pind (puhasta teritajat regulaarselt). Kuivade lauvärvide puhul kehtib sama, mis puudritele – neis puudub vesi ja nad säilivad kauem. Kui juhtub, et lauvärv saab vett, viska see ära kuue kuu möödudes.

Huulepulk ja -pliiats

Viska ära: huulepulk ja -läige kahe aasta möödudes, huulepliiats kahe või enama aasta möödudes.

Huulepulga ja -läike niiskus meeldib bakteritele ja aja jooksul kuivavad need ära. Huulepliiats peab kauem vastu, sest seda tuleb aja jooksul teritada ja sel viisil tekib puhas ning uus pind.

Küünelakk

Viska ära: ühe kuni kahe aasta möödudes.

Kui küünelakk on halvaks läinud, muutub selle konsistents venivaks. Küünelakid on eriti tundlikud ekstreemsete temperatuuride ja suure niiskuse suhtes, seega neid ei tasuks hoida vannitoas.

Lõhnaõli

Viska ära: kahe või enama aasta möödudes.

«Lõhnavesi ja parfüüm võivad säilida mitu aastat, kui neid hoitakse kuivas kohas ja eemal otsesest päikesevalgusest,» sõnas New York Citys lõhnapoodi pidav Robert Gerstener. «Nii niiskus kui päike võivad muuta lõhna koostisosi, mis seejärel muudavad lõhna tervikuna.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles