Kümme eriti halba nõuannet, mida iga algaja ema kuuleb

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Imestunud beebi
Imestunud beebi Foto: Reporters/SCANPIX

Emakssaamine on nii põnev. See on kurnav ja stressirohke, kuid siiski põnev. Võib-olla seetõttu suudavadki paljud naised kõigest kerge noogutuse ja muigega vastu võtta nii arvukaid soovitusi ja nõuandeid, mida nad küsinud ei ole. Võib-olla seetõttu arvestavadki paljud naised vanemlikke õpetusi, mis on oma kolmkümmend aastat vanad. Võib-olla see põnevus on põhjuseks, miks suvalised inimesed sunnivad oma kummalisi näpunäiteid värsketele lapsevanematele peale.

Olgu põhjusteks mis on, kuid küllap teavad kõik emad, et nõuandjaid jagub küll ja veel. Nende tarkuseteradega on vaid väike probleem. Nimelt on iga ema erinev. Iga laps on erinev. Iga olukord võib tekitada teistsuguseid väljakutseid, millele on erinevaid lahendusi. Iga lapsevanem peab ise selgeks tegema, mis nende peres kõige paremini toimib ja sageli ei lähe see kokku nende toredate nõuannetega, mida targutajad jagavad, kirjutab Mommyish.

See ei takista aga sõpru, sugulasi, tuttavaid ja juhuslikke võõraid toidupoes jagamast kummalisi, ärritavaid ja ka väga halbu nõuandeid, millega emal pole midagi peale hakata.

«Maga siis, kui laps magab.»

Iga väsinud ema kuuleb pärast lapse sündi seda nõuannet. Soovitus on halb eelkõige seetõttu, et see on öeldud nii, nagu uni oleks imelihtne. Nagu oleks magamine vastsündinu kõrvalt kõigest otsuse küsimus, et õigel ajal külg maha panna.

«Vastsündinud ei tohiks esimestel kuudel kodust lahkuda.»

Keegi, keda sa ei tunne, on sulle alati valmis nõnda ütlema, kui oled oma lapsega kuskil väljas. «Sa ei oleks pidanud temaga siia tulema.» Väga kasulik. Kui just ilm ei ole väga halb, siis võid sa käia oma lapsega seal, kus soovid.

«Küll see lõge lõpuks kinni kasvab.»

Lõge võid lauses ära vahetada ükstapuha millise teise meditsiinilise probleemiga, mille peale teised lapsevanemad lahkelt diagnoose jagavad pelgalt seetõttu, et nad on ise lapse üles kasvatanud. Kui sul on küsimusi või muresid, siis helista lihtsalt oma arstile. See ei ole raske.

«Hellitad oma lapse ära, kui teda kogu aeg süles hoiad.»

Hellitatud vastsündinud, kes vinguvad selleks, et tähelepanu saada… Ja kui annad järele, siis käivitad ohtliku käitumismustri, millele järgnevad unelaulud ning viimaks teismelise narkopeod ja orgiad keldris. Või kuidas?

«Lapsel nuttalaskmine kahjustab teda kogu eluks.»

Jah, pidev üksijätmine lapsele tõesti head ei tee, kuid iga rahulolematu torina peale ka kohale jooksma ei pea. Ole täitsa rahulik.

«Hammusta teda vastu, et ta saaks aru, kui valus see on.»

Jah, miks mitte last varakult vägivallaga harjutada?

Alkohol lutipudelis

Eriti «vahvad» on need ideed, mis on mõeldud selleks, et laps kauem magaks. Ei taha mõeldagi, mis nende järgimise tagajärgedeks võib olla.

«Kui sa annad talle korra lutti, ei saa te sellest kunagi lahti.»

Jah, tõepoolest. Jube palju täiskasvanuid käib ringi, lutt suus. Nii kurb.

«Laps peab elama kindla graafiku järgi.»

Haara stopper ja koosta ajakava. Nagu laps ei olekski inimene, kes vajab aeg-ajalt muutust.

«Sa pead iga hetke nautima.»

Selline kommentaar sisendab emale, et kui ta ei ole kogu aeg õnnelik, siis ta on halb ema. Nagu muredest ja katsumustest ei tohikski rääkida. Elus tuleb aga kindlasti ette hetki, mis ei ole alati nauditavad.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles