Joogafestival tõi Haapsallu kokku Baltikumi joogafännid

Kerti Kulper
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Töötuba «Teadlike lapsevanemate jooga»
Töötuba «Teadlike lapsevanemate jooga» Foto: Kristel Aija, Ann-Marie Murphy

Valge Daam, pitsilised majad ja Epp-Maria Kokamäe puudutus. Kolm asja, mis Haapsaluga seostuvad on tahes-tahtmata naiselikud. Nüüd saab sellesse nimekirja lisada ka joogafestivali, mille osalejad olid valdavalt naised.

Eelmisel nädalavahetusel toimus naiseliku atmosfääriga Haapsalus Baltikumi esimene joogafestival. Joogasõpradele nii Baltimaadest kui ka teistest naaberriikidest pakuti head toitu, mõnusaid joogatunde, harivaid loenguid, huvitavaid töötubasid, jooga ja tervisliku eluviisiga seonduvaid kaupu, Haapsalu mõnusat õhustikku, mahedat muusikat ja nii vihma kui päikest.

Treeneriteks olid valdavalt eestlased, kuid oli ka erandeid. Välismaiste treenerite joogatunnid paistsid olevat eriti populaarsed ja treenerite humoorikad kommentaarid muutsid need tunnid Haapsalu piiskopilinnuse murul väga lõbusaks.

Natuke tuli välja eestlaste (ja ka meie lähinaabrite) tagasihoidlikkus, sest inglise keelt kõnelevatel treeneritel võttis aega, enne kui publikuga omavaheline side sai loodud. Näiteks pidi Soome juurtega joogatreener Jocke Salokorpi julgustama osalejaid kaasa tegema, et neil külm ei hakkaks.

Ürituse peaesinejaks oli rootslasest joogatreener Daniel Strausser, kelle Vinyasa jooga tunnid pakkusid nii intensiivsust kui ka rahulikku mõtisklust. Strausser ise nimetas joogat enda jaoks pühaks ning avaldas arvamust, et «eesti keel on armas nagu mullikesed».

Mitmekülgne ja tervislik nädalavahetus kuurortlinnas

Lisaks erinevatele joogatundidele said joogafännid osa võtta loengutest ja töötubadest. Äärmiselt populaarseks osutus Marika Tamme töötuba «Naine kui jumalanna». Haapsalu kultuurikeskuse üks saal ei suutnud esimesel päeval kõiki soovijaid sellesse tundi mahutada ja korraldajatel tuli suure huvi tõttu teisel päeval sama töötuba uuesti programmi lisada, et kõik huvilised saaksid end jumalannana tunda.

Samuti olid populaarsed erinevad toitudega seotud töötoad, mille kohtade arv oli piiratud ja seetõttu said neis osaleda vaid vähesed.

Kui joogatamine ära väsitas, sai ringi jalutada bazaaril, kus leidus igasugust kaupa alates idamaistest riietest kuni eestimaise hapukurgini. Bazaaril sai teha ka hennatätoveeringut ja osta tavapärasest soodsama hinnaga joogamatte. Toitlustamise eest hoolitsesid kohvik Mamo, pakkudes tervislikke ampse igale maitsele ja üha populaarsemaks muutuv Põhjaka mõis, mis pakkus näiteks hommikusöögiks kosutavat putru.

Igatahes lahkusid joogafännid Haapsalust, olles päikesest, värskest õhust ja headest emotsioonidest küllastunud.

Vanad ja uued joogahuvilised kohtuvad Haapsalus juba järgmisel suvel, 6-7. juulil. Neile, kes kavatsevad järgmisel aastal joogafestivalile minna, soovitaks kindlasti üle vaadata festivali koduleht, kus on täpselt kirjas, mida tasub kaasa võtta. Samuti leidub seal vastuseid paljudele joogaga seotud küsimustele.

Osalejate arvamusi

Merilin (23): «Käisin Vinyasa joogat tegemas Daniel Strausseriga. Alguses oli temaga raske kontakti leida, sest tundus, et ta ise suhtus ka natuke skeptiliselt publikusse – ta vist eeldas, et osalejate seas on rohkem neid, kes joogaga juba tuttavad on. Aga selle tunni jooksul ma läksin järjest rohkem selle konkreetse joogastiili sisse ja kokkuvõttes jäin väga rahule. Sissejuhatusena oli see väga mõnus trenn.»

Kristi (26): «Sattusin täna juhuslikult väravatornis toimunud viie rütmi tantsule ja see oli minu jaoks veider. Võib-olla on asi eestlase tagasihoidlikkuses, aga kohe alguses tuli kätest kinni võtta ja moodustati osalejatest suur ring, see oli minu jaoks ebamugav. Tulin sealt poole pealt ära. Aga muidu ütleks festivali kohta, et hästi lahe on! Õnneks on ilm olnud normaalne, vabas õhus on kõige parem joogat teha.»

Laura (21): «Olen jooga alal veel suhteliselt algaja ja trenne kaasa teinud nii-öelda poolikult. Proovisin täna Šivananda joogat ja see oli hästi rahulik. Palju oli rahva seas vanemaid inimesi, see oligi vist pigem neile mõeldud. Ma ütleks, et see pigem lähenes joogale meditsiinilisest aspektist, kui vaimsest mediteerimisest. Iseenesest oli mõnus kogemus. Väga positiivne on festivali puhul see, et on erinevad stiilid välja toodud. Minu arust on see algajatele ideaalne koht joogaga alustamiseks.»

Mai (33): «Minu lemmikuteks festivalil olid Daniel Strausseri töötoad ja joogatunnid. Olen eelnevalt ka joogat teinud ja tema tunnid festivalil nõudsid võrdses koguses füüsilist pingutust ja samas sai nendes ka tema rahuliku hääle taustal hästi mediteerida. Hästi huvitav oli Eesti joogaõpetajate peetud loeng jooga nähtamatust anatoomiast, kus lisaks teoreetilisele poolele tegime ka hingamisharjutusi.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles