Millised on emade saladused?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Emad kipuvad varjama seda, millised nad vanematena on, mida nad salaja teistest emadest arvavad ja mida nad igatsevad oma elust enne lapsi.

Veebileht parenting.com ühendas jõud portaaliga Today.com ja uuris enam kui 25 000 emalt, kuidas nad tegelikult elavad, kuidas oma lastesse ja elukaaslastesse suhtuvad ning kuidas teiste emadega läbi saavad.

Ülestunnistus nr. 1: ema tahab, et teda rahule jäetaks

Emadel on vaja üksinda olemiseks aega, et teha seda, mida hing ihaldab. Vanemaks saades muutub see võimalus peaaegu olematuks ja küsitlusest selgus, et just seda luksust igatsevad emad taga. «Mõnikord ma ei jaksa oodata, millal oma lastest eemale saan. Mul on vaja vahel üksi olla, isegi eemal oma abikaasast,» kirjutas üks ema.

Ülestunnistus nr. 2: emadel on segased tunded seoses imetamisega

Ühiskond saadab emadele palju segaseid signaale seoses rinnaga toitmisega ja tundub, et emad on end selle debatiga hästi kurssi viinud. 18 protsenti emadest tunnistas, et kritiseerivad teisi, kes on otsustanud mitte imetada ja 42 protsenti emadest ütles, et neid häirib see, kui mõni ema otsustab liiga kaua last rinnaga toita.

Ülestunnistus nr. 3: mõni ema saadab haige lapse kooli

Laps kurdab kõhuvalu üle, kuid ta pole oksendanud ja emal on tööl tähtis koosolek. Mida teha? 49 protsenti töötavatest emadest vastas, et saadaks lapse ikkagi kooli või lasteaeda ja loodaks, et lapse seisund ei halveneks.

Ülestunnistus nr. 4: «Ma tahan uuesti alustada.»

Kui küsida emadelt näost näkku, kas nad on oma eluga rahul, vastaks suurem osa ilmselt jaatavalt. Kuid anonüümselt tunnistas 71 protsenti emadest, et kui neil oleks võimalus, alustaksid nad otsast ja teeksid mõned asjad teisiti. Peaaegu 23 protsenti emadest valiks teise elukaaslase, 21 protsenti soovis rohkem lapsi ja 19 protsenti valiks paindlikuma karjääri. 4 protsenti emadest tunnistas, et on kahelnud, kas laste saamine oli õige otsus.

«Kuigi ma armastan oma lapsi ega vahetaks neid kogu maailma kulla vastu, olen mõnikord mõelnud, et tore oleks uuesti alustada ja lapsi hilisemas eas saada,» kirjutas üks ema. «Igatsen asjade spontaanselt tegemist ja aega, mil pidin vaid enda pärast muret tundma.»

Ülestunnistus nr. 5: ema valiks seksi asemel magamise

Kui lapsed on magama pandud, eelistaks peaaegu 53 protsenti emadest korralikku und heale seksile. Küsitletud emade seas ütlesid paljud, et pidev väsimus on nende üks peamisi probleeme. Üks ema vastas: «Kõik soovitavad nautida seda aega, mil lapsed on noored ja nendega aega veeta, aga mõnikord olen ma nii väsinud ja kurnatud, et nendega nauditavalt aja veetmine tundub olevat lisatöö.»

Ülestunnistus nr. 6: emasid segab tehnoloogia

Hea uudis on see, et kõigest 5 protsenti emadest ütles, et nende laps on viga saanud seetõttu, et ema on sõnumit saatnud või internetist surfanud. Halb uudis on aga see, et 18 protsendil emadest on olnud nappe juhtumeid, mis tähendab seda, et peaaegu veerand emadest on liiga kiindunud oma tehnoloogilistesse vidinatesse.

Ülestunnistus nr. 7: ema kritiseerib teisi emasid

Kas oled tundnud endal teiste emade kriitilisi pilke? 12 protsenti emadest väitis, et neid ei huvita teiste emade arvamus, kuid ülejäänud 88 protsenti tunnistas, et nemad kritiseerivad teisi emasid. 66 protsenti emadest ütles, et suhtuvad halvakspanuga teistesse emadesse siis, kui nende laps jonnib.

Paljusid emasid häirivad ka teiste kaal ja toitumisharjumused. Peaaegu 37 protsenti emadest kritiseerib neid emasid, kellel on ülekaaluline laps ja 34 protsenti emasid ütles, et nemad suhtuvalt negatiivselt nendesse emadesse, kes lubavad lastel kiirtoitu süüa.

Ülestunnistus nr. 8: emadel on lemmiklaps

Vannud oma lastele, et armastad neid võrdselt, kuid peaaegu 14 protsenti küsitletud emadest ütles, et see ei vasta tõele: südames on emadel lemmiklaps. «Ma armastan oma lapsi võrdselt, kuid «naudin» ühte teistest enam,» kirjutas üks ema.

Ülestunnistus nr. 9: ema kasutab lapsi ettekäändena

Sind kutsub välja keegi, kelle seltskonnast sa pole huvitatud? Lapsed on vanematele mugavaks ettekäändeks, miks mitte mõnele üritusele või kohtumisele minna. 45 protsenti emadest tunnistas, et kasutab lapsi vähemalt korra kuus ettekäändena, et üritustest pääseda. Üks ema tunnistas, et on laste abil isegi seksist abikaasaga pääsenud. «Olen kasutanud lastega seotud kohustusi – kodused ülesanded, pesu, toitmine – ettekäändena, et seksist pääseda,» kirjutas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles