Naiste suurimad rahahirmud ja nõuandeid, kuidas neist üle saada

Linda Pärn
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Prudential Financiali värske uuringu andmetel on 53 protsenti USA naistest nüüd majapidamises peamisteks leivateenijateks. Seda töötute partnerite, lahutuste ja hiliste abielude tõttu. Siiski tuli välja, et naised on meestest rohkem mures majapidamiskulude, laenude ja pensioniks säästmise pärast.

Naistele keskendunud uuringust selgus veel, et naised on ka madalama riskitaluvusega ja nad kardavad perele koormaks jääda, vahendab Forbes. Viimase kolmekümne aasta jooksul on naiste keskmine sissetulek Ühendriikides tõusnud 63 protsenti.

Finantsnõustaja Michelle Matsoni sõnul jäävad naised leseks keskmiselt 56-aastaselt, kuid keskmine eluiga on 80,8 aastat. Seetõttu peavad naised pensioniks valmis olema, et mitte sõltuda abikaasast.

Matsoni selgitusel on naiste suurimaks hirmuks see, et nad ei saa hakkama ja põruvad. Kuna erinevat infot ja konfliktseid uudiseid on nõnda palju, siis tundub see hirmutav ning naistele jääb mulje, et kui nad tahavad olla edukad, peavad nad olema teistest targemad. Mehed seevastu naudivad investeerimise põnevust ja väljakutseid. Naised keskenduvad pigem pikaajalistele tulemustele.

Selleks, et naised oma hirmudest üle saaksid, peavad nad Matsoni sõnul teadmisi täiendades liikuma teosammul, et oma enesekindlust kasvatada. Järgnevad seitse väikest muutust võivad seda suuresti mõjutada.

Alusta kohe täna

Paljud naised kardavad jääda rahatuks, kodutuks ja üksi. Nende silmis võib väikestest rahaprobleemidest kujuneda tõelise meeleheite allikas, mis muutub halvavaks. Kui ei teata, mida teha, siis ei tehtagi midagi. Parim viis, kuidas oma hirmudest jagu saada, on neile vastu astuda.

Matson soovitab naistel viivitamine lõpetada ja keskenduda kohe oma majandusliku olukorra parandamisele. Selleks võib olla lihtne palve partnerile, et arutada pere sissetulekute ja väljaminekute vahekorda või sissekanne kalendrisse, et leiaksid aega oma olukorra analüüsimiseks.

Võta rahulikult

Soovitatav on rahaasjadega tegeleda ettevaatlikult ja aegamööda, mitte arvata, et saad oma finantsplaani paika ühe nädalaga. Õpi rahulikult, et saaksid kõigest õigesti aru. Koosta endale finantspäevik, kuhu paned kirja kõik oma sissetulekud ja kindlad väljaminekud.

Eesmärgid

Mõtle hoolikalt, kuhu sa soovid jõuda ja millised on su majanduslikud eesmärgid pikemas perspektiivis. Raha on vahend, mille abil neid saavutada. Tulevikuvisiooni abil saad paika panna reaalse plaani. Soovid ehk oma maja või tahad varakult pensionile jääda ja samas säilitada praegust elustandardit? Kui mõistad, milline on su olukord praegu ja kuhu sa plaanid jõuda, saad koostada plaani, et see ka ära teha.
 

Õpi ja mõista oma strateegiat

Paljud naised on liiga mugavad, et uurida lähemalt, milliseid strateegiaid enda kindlustamiseks on. See ei peaks aga olema müsteerium. Mehed ei tee tingimata paremaid finantsotsuseid, kuid Matsoni sõnul otsivad nad sagedamini rohkem informatsiooni investeerimisvõimaluste kohta, et õigeid valikuid teha. Paremad teadmised viivad suurema enesekindluseni ja enamasti ka paremate tulemusteni.

Pea nõu

Ka naistel tasub nõu pidada finantsnõustajaga, et kõigest õigesti aru saada. Oluline on, et nõustaja pakuks piisavalt informatsiooni ja sa saaksid sellest ka aru. Küsi kõige kohta, mis pähe tuleb ja uuri, MIKS ta midagi soovitab. Hea nõustaja võtab aega, et kõik lahti selgitada.

Majanduskursus tuleb abiks

Ära tee sellest kohustust. Kui võtad sõbra kampa, siis saad oma finantsasjade planeerimise muuta lõbusaks ajaviiteks. Kui lähed sõbrannaga kursusele, siis peale teadmiste omandamise sa ka kinnitad neid, kui arutad sõbrannaga kuuldut omavahel läbi. Nõnda püsid ka suurema tõenäosusega asja juures ja jääd endale kindlaks.

Õpeta oma lastele rahaga ringi käimist

Mõnikord on parimaks viisiks, kuidas midagi õppida, selle õpetamine. Lapsevanema üheks suurimaks väljakutseks on lastele rahaga toimetamise õpetamine. Kui selgitad lapsele rahaga seotud põhimõisteid, oma finantsfilosoofiat ja pikaajalist majanduslikku plaani, siis annad talle väärtusliku õppetunni, kuidas rahaga ringi käia ja oled heaks eeskujuks. See ei peaks aga olema ühekordne loeng. Aruta neid asju jooksvalt, igapäevaselt – kui kasutad poes krediitkaarti või kui tasud kodus arveid. Oma ideede kinnitamine suurendab finantsteadmisi ja enesekindlust.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles