Nõuandeid, kuidas mälu treenida

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Keha treenimine tagab füüsilise tervise, kuid tavaliselt me ei mõtle sellele, et ka aju treenimine on kasulik ja vajalik. Anname sulle nõuandeid, kuidas oma mälu treenida.

Isegi 10 minutit päevas on piisav, et hoida oma mälu selge, vahendab For-me-online.de.

Sa võid treenida oma mälu rongis või ooteruumis – väikesed tähelepanu ja keskendumisvõimet tugevadavad harjutused aitavad sind.

Harjutused:

1. Loe sekundeid. Mitte lihtsalt nullist 60ni, vaid vastupidi ja seda kahes etapis. Alusta 60st ja lahuta sellest 2, ja nii edasi: 60, 58, 56 jne. Kui nullini jõuad, siis mõistad, et see nõuab head
kontsentratsioonivõimet.

2. Proovi rääkida tagurpidi sõnadega – öeldes näiteks mitte õhtusöök, vaid köösuthõ.

3. Kui sa kõnnid, loe oma samme. See on tegelikkuses raskem kui sa arvad!

4. Ideaalne harjutus, kui pead kusagil ooteruumis istuma: võta kätte pliiats ja ajaleht, vali üks artikkel välja ja märgista selles esialgu näiteks kõik b-tähed, siis a-tähed. Mida rohkem sa artikli kallal töötad, seda kiiremaks muutud!

5. Kes tihemini naerab, on loovam ja efektiivsem! Lõbusad mängud ei paku ainult meelelahutust, vaid treenivad ka mälu. Seda just eriti strateegiliste mängude puhul. Ka arvutimängud aitavad vaimul areneda (nt mäng «Tetris»).

6. Kõlab lihtsalt, kuid ei ole seda: mõtle, mida sa oled viimasel seitsmel päeval lõunaks söönud. Tuleb meelde?

7. Kui sa auto või bussiga linna sõidad, jäta meelde viidad, mis kohtadest sa läbi sõitsid ja püüa neid tagasisõites õiges järjekorras meenutada.

8. Ja veel üks väike ülesanne: koosta lause, mis koosneb viiest sõnast ja kõik sõnad algavad sama tähega, püüa selline lause koostada hommikul ja ütle seda nii kiiresti kui saad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles