Mida välimus su tervise kohta ütleb?

Kerti Kulper
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kas hea välimus viitab heale tervisele? Võib-olla süüdistad vananemist ja stressi kortsude tekkimises ja sõrmeküünte halvas olukorras, kuid tegelikult võivad need viidata hoopis terviseprobleemidele.

San Francisco tervise ja tervendamise instituudi arst Molly M. Roberts ütles, et esiteks sosistab keha sulle, et midagi on valesti, kuid lõpuks võib see juba karjumiseks muutuda ja siis on haigus käes, kirjutab Health.com.

Järgnevalt on toodud füüsilised märgid, mis võivad viidata, et naha all hiilib ringi midagi halba.

Turses jalad

Kas su jalanõud pitsitavad? Paljud seisukorrad, näiteks välja väänamine, põletik, vigastused, nikastused, võivad jalgade paistetust tekitada. Sama võivad põhjustada ka rasedus, ülekaalulisus ja teatud ravimid.

Ja mõned haigused. Kui kannatad südamepuudulikkuse all, võib vaevaline südametöö vähendada vedeliku jõudmist jalgadesse. Paistetus jalgades on selle seisundi tüüpiline tunnus.

Väsinud silmad

Kotid ja tumedad ringid silmade all on tavaliselt selge märk sellest, et veedad pikki õhtuid üleval ja magad vähe. Aga kui magad piisavalt ja silmad näevad endiselt väsinud välja, peaksid üle vaatama oma toitumisharjumused.

Kotid silmade all ja paistetus tekivad sellest, et vedelik koguneb õrna naha alla, mis paikneb alumise silmalau all. Paljud seisundid – alates allergiatest kuni nutmiseni – võivad põhjustada vedeliku silmade alla kogunemist, kuid üheks peamiseks süüdlaseks on liigne soola tarbimine.

Kuiv nahk

Kuiva nahka võivad mitmed asjad põhjustada, kuid põhjuseks võib olla ka vähene vedeliku tarbimine või tõsine terviseprobleem. Näiteks diabeet võib niiskuse nahast välja imeda.

Ateroskleroos – veresoonte kitsenemine, mis võib lõppeda südamehaigusega – võib samuti nahka mõjutada, eriti jalgadel ja kätel. Kui väikesed veresooned blokeeritakse, võivad need nahast imeda hapnikku ning muudavad naha kuivaks.

Kortsud

Kuigi kortsude teket ei saa vältida, võivad need olla ka osteoporoosi tundemärgid. Uus uuring paljastas seose kortsude ja luude tervise vahel menopausieelsetel naistel.

Enamik kortse on küll tekkinud vananemise tulemusena, kuid pidevalt sigaretisuitsuga kokku puutumine või päike võivad kortsude teket suurendada.

Näo punetus

Punetav nägu ja aknet meenutav näonahk on tavaliselt rosaatsea, kroonilise nahaseisundi, tunnused.

Kuigi selle täpne tekkepõhjus pole teada, on rosaatsea all kannatavad inimesed punaste nägudega, sest veresooned näos on laienenud.

Lööve

Lööve on keha mooduseks öelda, et midagi on korrast ära. Lööbeid on mitmeid erinevaid, kuid üks on eriti väljapaistev. See ulatub üle mõlema põse liblika kujuliselt ja meenutab päikesepõletust. See lööve on tavaline luupuse tundemärk – immuunsüsteemi häire, mis mõjutab nahka, liigeseid, verd ja neerusid.

Kollased silmad

Silmad on tervise aknaks, seega kui su silmad – eriti silmavalged – on kollased, tuleks pöörduda arsti poole. Täiskasvanute puhul võib see olla maksahaiguse märgiks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles