Geeniteraapia võimaldaks ravida pärilikke haigusi

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Euroopa Liit kavandab sammu, mis kiidab heaks geeniteraapia kasutamise - tegemist on pärilike haiguste ravimise nimel patsiendi DNA muutmisega.

Euroopa Medistsiiniamet on soovitanud geeniteraapiat ühe haruldase geneetilise haiguse raviks, mille tõttu ei suuda inimene korralikult rasvu seedida, tal on tugevad kõhuvalud ning suisa eluohtlik kilpnäärmepõletik, kirjutab teadus.err.ee.

Geeniteraapia puhul püütakse DNAs vigane osa asendada tervega ning selle haiguse puhul tehtaks seda viiruse abil, mis nakatab lihasrakke parandatud geenivariandiga – see oleks geenitehnoloogia arengus väga oluline verstapost.

Vastava protseduuri läbi viimiseks soovitab Euroopa Meditsiiniagentuuri humaanravimite komitee Glybera-nimelist ravimit, see tähendab, et ühe ainsa süstiga on võimalik anda patsientidele mitmeks aastaks muretu elu.

Euroopa Meditsiiniagentuuri humaanravimite komitee rõhutab siiski, et tegu on ravimeetodiga, mis on mõeldud üksnes erilises ohus olevatele patsientidele.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles