Lahkumineku etikett – viis asja, mida öelda ja teha, kui lõpetad suhte

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kui koostada nimekirja sellest, mida ei tohiks lahkumineku korral teha või öelda, oleks see tunduvalt pikem kui nimekiri sellest, mida tasub teha. Pea kõigil meist on rääkida lugu või kaks valusast lahkuminekust, mil valusad sõnad ja teod jätsid aastateks hinge sügavaid haavu.

Kui vaid naised ja mehed pingutaks rohkem, et suhe lõppeks väärikalt, siis oleks haavatud hingi palju vähem, kirjutab psychologytoday.com. Õige lahkumineku etikett on kõigile kasulik, ka sulle. Nõnda võtad endaga järgmisesse suhtesse kaasa väiksema koorma.

1. Kui oled tõesti kindel, et lahkud sellest suhtes, siis ära venita, et säästa teise tundeid.

Liiga palju mehi ja naisi on suhtes edasi, kuigi nad ise teavad, et nad tahavad selle suhte lõpetada. Tundub, et jäämisel on mõte: enamik ei taha oma partnerile haiget teha. Probleem on aga selles, et partner ilmselt juba tunnetab seda, kuidas sa sisimas tast eemale tõmbud. Seega ei tee sa talle jäämisega teenet, vaid suurendad ta kurbust.

2. Kui suhte lõpp on käes, siis ära karju, sõima ja süüdista.

Selleks ajaks, kui mõlemad partnerid on otsustanud lahku minna, on juba öeldud ja tehtud kõike. Tõepoolest, aasta aega hiljem võid sa näha möödunud suhet teises valguses, kuid need teadmised ei jõua sulle kohale enne, kui oled saanud rahus asja üle järele mõelda. Kui olukord läheb lõpus väga inetuks, siis näitab see, et soovite kohest rahulolu. Rahulolu on aga suhtest ammu kadunud, selle pärast te lahku lähetegi. Lahkuge teineteisest madalale laskumata, et saaksite rahus edasi minna.

3. Kui oled ametlikult suhte lõpetanud, siis ütle oma endisele partnerile, et osa sinust jääb teda igatsema.

Suhe võis olla väga halb, kuid mõlemad partnerid jäävad sisimas igatsema midagi, mille poole neid varem tõmbas. See väike lause annab teada, et austad seda aega, mis te koos veetsite ja tuletab meelde, et varem olid suhted soojad ja armastavad. Tänu sellele tseremoniaalsele lausele näed paremini suurt pilti ja suhtud austusega möödunud suhtesse.

4. Ära alusta uut suhet kohe pärast lahkuminekut.

Kõige sagedasemaks probleemiks on see, et kohe pärast lahkuminekut alustatakse uut suhet. Kuigi sulle võib tunduda, et nädal aega pärast lahkuminekut on süütu kohting igati ohutu, siis võib su endine sellest teada saada ja talle teeb see väga haiget. Isegi kui ta ei saa teada, siis pole see hea ka sulle endale, kui veedad juba aega kellegi uuega. Kui juhid oma tähelepanu kõrvale, siis ei läbi sa loomulikke leinaprotsesse, mis on hädavajalikud, et saaksid kaotusest toibuda ja sellest ka midagi õppida.

5. Saada oma endisele partnerile kuu aega pärast lahkuminekut elav ja sõbralik kiri, milles avaldad lootust, et tal läheb hästi.

Enamasti on parem, kui te ei jää pidevalt kirju vahetama, seega piirdu paari kirjaga ja jäta asi nõnda nagu on. Pealegi on ju aeg edasi minna. Oluline on aga see, et te ei võtaks teineteisega ühendust liiga kiiresti pärast lahkuminekut. Te olete kindlasti veel mõlemad segaduses ja teis pulbitsevad erinevad tunded. Kui avate taas romantika ukse, on segadus veel suurem. Saates aga kirja kuu aega hiljem, näitad, et ei ole teda unustanud.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles