Enesevaatlus on arenguks vajalik

Kerti Kulper
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

On oluline, et inimesel oleks võimalus võtta hetk ja vaadata oma sisemusse – see aitab enesearengule kaasa.

Edukusele ja rikkusele keskendunud ühiskond, mis üritab igast liikmest välja pigistada viimast ning röövida sel viisil vaba kodaniku vabad hetked mõtisklemiseks, unelemiseks või puhkamiseks, võib liigse töökusega hoopis arengut pidurdada, kirjutab teadus.err.ee.

Erinevatele uuringutele tuginedes on teadlased oluliselt rohkem hakanud mõistma seda, kui suurel määral mõjutavad tegelikult enesevaatluse ajal toimuvad protsessid mälu, õppimist ja heaolu.

Teadlased on väliselt liikumatute, kuid sisemiselt erksate mõtisklejate ajutööd jälgides järeldusele jõudnud, et protsessid, mis enesevaatluse ajal inimese ajus toimuvad, on iga inimese puhul ainulaadsed. Need protsessid avaldavad mõju eneseteadvusele, moraalsetele hinnangutele, mälule ja õppimisele.

Vaiksed enesevaatlusele pühendatud hetked aitavad muuta tõhusamaks uute teadmiste integreerimise juba olemasolevate teadmiste ning väärtustega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles